Minden, amit a fehérjékről tudni szerettél volna

 

Mivel a hajunk szerkezetének fő alkotóeleme egy keratin nevű fehérje, ezért időről időre szükségünk van ennek pótlására.

A haj töredezése azért jön létre, mert:

1. a haj nem megfelelően hidratált – veszít a víztartalmából vagy valami miatt nem tud nedvesség bejutni a hajszálba

  • tünet: keményebb tapintatú, rigid, nem rugalmas
  • okai lehetnek: hajegyenesítés,
    gyakori hajszárítás forró fokozaton,
    túl sok napozás,
    hagyományos szulfáttartalmú samponok,
    vízben nem oldható anyagok – pl.: nehéz olajok, wax-ok,
    magas fehérjetartalmú hajtermékek túlzott használata (ez utóbbi nagyon ritka!)

2. nem megfelelő a fehérje tartalma – akkor jön létre, ha a haj természetes fehérjéi elpusztulnak

  • tünet: könnyen kinyúló, túlságosan rugalmas haj
  • oka: túl sok „maceráló eljárás” használata (festés, kémiai egyenesítés),
    túl gyakori mélyhidratálás fehérjepótlás nélkül (angolul: “hygral fatigue”)

Mit tud a fehérje?

Véd & ERősít

  • védő réteget képez a haj felszínén – így csökkenti a vízvesztést
  • egyes fehérjék bejutnak a haj szerkezetébe (kérgi részébe) és ott időleges kötéseket képeznek – ezáltal erősítik a hajszálakat

tartást ad

  • rugalmasabbá teszik a hajat, csökkentik a töredezést – általában a károsodott területeken halmozódnak fel, ezért minél károsodottabb a hajad, annál jobban fog tudni hatni
  • egy kis plusz tartást adnak a hajnak – kifejezetten jók lehetnek vékony szálú haj esetén (a vastag szálú hajat viszont még durvábbá tehetik túl gyakori használat mellett)

itt a méret
a lényeg

Az előbb leírt előnyök csak a kis molekulasúlyú fehérjékre érvényesek! Ehhez a nagy fehérjéket kisebb alkotóelemekre, aminosav láncokra kell bontani. Ez az ún. hidrolízis.

(Sajnos emiatt nem kifejezetten hasznosak a teljes fehérjét – pl.: tojást tartalmazó pakolások. Ahelyett, hogy behatolnának a hajszálba, megülnek a felszínén.)

 

honnan tudjam, hogy szükségem van-e fehérjére?

Milyen a hajad? (lsd még itt is: porozitás)

  • Fénytelen?
  • Töredezésre, gubancolódásra hajlamos?
  • Nincs tartása, kirúgja a hullámokat?
  • Száraz a rendszeres mélyhidratálás/olajozás ellenére?
  • Vékony szálú?
  • Festeni szeretnéd?  

Akkor itt az ideje egy kis fehérjének!

A másik módszer angolul “stretch test” (hajnyújtási módszer).

Kb. 10 hajszálat a hajtövektől a végéig megnedvesítesz, majd összefogod őket és megpróbálod megnyújtani.

  • Ha nyúlás nélkül megszakad – hidratálás kell neki
  • Ha picit nyúlik, majd visszaugrik eredeti hosszára – jó a hidratálás/fehérje egyensúlya
  • Ha nagyon megnyúlik (akár 50%-kal) – fehérjére van szüksége

hol találok jó fehérjét?

1. A legegyszerűbb, ha megfelelő fehérjetartalmú hajápolási terméket használsz. Gyakran futnak regeneráló, “repair” név alatt!

El kell olvasnod a termék összetevőlistáját (INCI), hogy megtudd, mennyi fehérje van benne!

  • Az összetevők a terméken koncentráció alapján vannak sorrendbe állítva – tehát minél előrébb van egy összetevő a listán, annál több van belőle a termékben.
  • A lista nem magyar nyelvű, hanem az INCI-t (international nomenclature of cosmetic ingredient), azaz a kozmetikai összetevők nemzetközi nevezéktanát követi. (Tehát ha bárhova elutazol a világban és veszel egy kozmetikai terméket, ott is ugyanazokkal a nevekkel fogsz találkozni.)

Általánosságban elmondható, hogy:

  • Ha a termék első 5 összetevőjében van fehérje – akkor az magas fehérjetartalmú / regeneráló hatású
           Ezeket mindig kövesse mélyhidratálás és leave-in – így a haj lágy tapintatú lesz
  • Ha csak az összetevőlista végén találkozunk a hidrolizált fehérjékkel – akkor ez a termék inkább mélyhidratáló, mint regeneráló
           Nem muszáj utána tovább hidratálni
  • Hydrolized keratin
  • Hydrolized wheat protein
  • Hydrolized oat protein
  • Hydrolized rice protein
  • Hydrolized soy protein
  • Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed protein
  • Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed protein
  • Yeast extract

2. Növelheted a termék fehérjetartalmát úgy, hogy folyékony keratint adsz hozzá (szappankészítő boltokban, webáruházakban kapható).

3. Házi készítésű pakolásokat is használhatsz:

  • Fehérjevíz
  • Zselatin:  kb fél tasak étkezési zselatint pici hideg vízben feloldasz, majd forró vizet öntesz rá. Ennyi az egész, már használhatod is pakolásként 🙂

A megfelelő hidratálás / fehérje arány elérése és fenntartása kiemelkedően fontos a hajápolásban! Egy idő után már a haj tapintatából meg fogod  tudni mondani, mikor melyikre van szükséged. De addig érdemes valahogy így használni őket:

  • A mélyhidratáló termékeket hetente egyszer használd!
  • A regeneráló (fehérjében gazdag) termékek kb. 4-6 hetente használandóak – a haj károsodás mértékének függvényében (ha nagyon károsodott a hajad, lehet sűrűbben is)

ITT Az ideje, hogy a hajad erősebbÉ
Váljon!

Tovább olvasok

3 hozzászólás

  1. Dóri le a kalappal, hogy megint mennyi hasznos dolgot összegyűjtöttél nekünk és milyen alaposan utánajártál. Hálás köszi neked!
    Ez (is) nagyon jól jött most 🙂

  2. Kedves Dóri! A dm Alverde-s, bio termékeit nem találom a listádban. Most megnéztem az összetevőket. Az alcohol miatt estek ki a rostán? Gondoltam átállok a göndörbarát termékekre, de nem dobnék el mindent, ha jók. Az avokádós-aheavajas cuccokat használom. Rá tudnál nézni? Sddig is veszek egy Lidl-s zselét. Köszönöm, Vera

    1. Szia Vera! Bocsi, hogy csak most reagálok! Az Alverde-s cuccok sajnos elég sok szárító alkoholt tartalmaznak. Az én hajamat sajnos nagyon szárította, ezért nem írtam a listába, de ha a Te hajad kevésbé száraz, használd nyugodtan! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.