Rizsvíz, fehérjeturmix a hajnak

Fehérjeturmix a hajadnak

 
Ha olvasod a bejegyzéseimet, már tudod, milyen fontos a hajad számára a hidratálás. Ez az első lépés, az egészséges hajkorona felé. Fürtjeidnek azonban „ennivalóra” is szüksége van, nem csak vízre. Minél igénybevettebb (pl.: festett, vasalt), annál gyakrabban. Ilyenkor jönnek számításba a fehérjék.

Mi az a rizsvíz?

Főzés, áztatás, fermentálás során a rizsből kiszabadul a benne lévő tápanyagok, vitaminok egy része. Hogy mik ezek?

  • szénhidrátok - többek között inozitol
  • aminosavak
  • B és E vitamin
  • ásványi anyagok
  • antioxidánsok

Miért kenjem a hajamra?

Mert igazán jót tesz a tincseidnek!

  • Erősíti a hajat
  • Helyreállítja a károsodott hajszálakat
  • Javítja a haj rugalmasságát
  • Fényt és könnyebb kezelhetőséget kölcsönöz a tincseknek

Hogyan készül?

1. Főzött rizsvíz

A rizst mosd meg  alaposan. Használhatsz bármilyen fajtát (fehér, barna, jázmin, basmati), ami épp otthon van,  vagy amit ebédre készíteni szeretnél. Főzd meg a rizst 3-4-szeres mennyiségű vízben, amíg megpuhul és a víz fehéresen zavaros nem lesz. A folyadékot szűrd  le egy tálba és kész is vagy.

Ha szereted a képes bemutatókat, íme egy sorozat arról, hogy én hogyan készítem:

2. Fermentált rizsvíz

Fontos! Ez a típus erősebb a sima főzött rizsvíznél, ezért érdemes felhasználás előtt hígítani!

Egy zárható tetejú befőttesüvegben összeöntünk 1 bögre rizst 4 bögre vízzel. Szorosan rácsavarjuk a kupakot, majd szobahőmérsékleten állni hagyjuk 24 órán keresztül. Ezután leszűrjük a rizst, és az így készült rizsvizet hűtőben tároljuk. A hűtőben az erjedési folyamat megáll.

tipp: a folyadéknak eléggé kellemetlen az illata – pár csepp illatos olajjal, pl. levendulával máris kellemesebb lesz

Most, hogy kész a házi fehérjeturmix, ideje felhasználni.

1. Mosd meg a hajad szulfátmentes samponnal, majd öblítsd ki.

2. Tegyél egy tálat a kádba/tusolóba, ahol a hajadat mosod, hogy a lecsorgó rizsvizedet felfogja.

3. Öntsd a rizsvizet a hajadra és engedd lecsöpögni. Ismételd a műveletet párszor.

4. Nyomkodd jól a tincseidbe, majd hagyd hatni kb. 10-20 percig.

5. Ezután használj fehérjementes mélyhidratáló pakolást legalább 20 percig.

6. Öblítsd ki, majd fejezd be a szokásos hajápolási rutinoddal (krém, zselé, olaj, stb.).

Tudtad? A japán nők már a Krisztus utáni 9. századtól használják a hajukra a rizsvizet Yu-Su-Ru néven.

Jó étvágyat kívánok a rizshez a gyomrodnak,

a rizsvizhez pedig a hajadnak 🙂

Tovább olvasok

20 hozzászólás

  1. Használtam már főzött rizsvizet és fermentáltat is a hajamon, és én is azt tapasztaltam, hogy a fermentált “erősebb”. Nem is esett jól a hajamnak a zselatinos pakolás utáni hajmosáskor. 😀 Dehát ennyi eszem volt! A zselatinos pakolás nagy ágyú, a rizsvizek meg csak puskák ehhez képest. 😀

    1. Egyébként rizsvizet én a fejbőröm miatt alkalmazom. Sokan esküsznek rá a hajnövesztésben verhetetlen. Még szülés utáni hajhullás fékezésében is, amire nekem most nagy szükségem van, mert már 6. hónapja hullik csomókban a hajam, úgyhogy csodálkozom, hogy egyáltalán még van. Remélem a rizsvíz mérsékli a hullást.

      1. Andi vagyok azt szeretném kérdezni miért lesz darabos a rizsvíz egy pár nap után

  2. Kedves Dóri! Szuper az oldalad 🙂 Nemrég hallottam először a CGM-ről, és az itt olvasható infók rengeteget segítenek, szóval nagyon köszönöm! :)Az a kérdésem, hogy ha nem riszvizet, hanem zselatint használok, akkor azt is ugyanúgy kell alkalmazni, mint a rizsvizet? Tehát miután szulfátmentes samponnal megmostam a hajam, felteszem a zselatinos pakolást, hagyom hatni, majd lemosom és utána jöhet a mélyhidratáló pakolás, majd a fixálás?

    1. Szia Olívia! Köszi a bókot, örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt 🙂 Igen, én pontosan ugyanúgy szoktam a zselatint alkalmazni, ahogy leírtad! Remélem, sikered lesz vele 🙂

  3. Kedves Dóri! Nagy segítség az oldalad, sok hasznos információt találtam benne. Egy pár kérdésem lenne. Az egyik, hogy szeretném a Garnier hair food-ot hasznáni, nem tudom eldönteni melyiket használjam közülük. A másik kérdéseme, hogy samponnak a Nature Box avokádósát használom, balzsamot mit ajánlasz? A harmadik pedig, hogy az INTECO kókuszos sampont, balzsamot ajánlod -e?
    Előre is nagyon köszönöm válaszodat.
    Szép napot, Eszter

  4. Kedves Dóri!

    Szuper ez a poszt a rizsvízről és a hatásairól!
    Tudom, hogy mindenütt ez az elterjedt elképzelés, de engedd meg, hogy egy picit pontosítsak: a rizsvízzel vízoldható szénhidrátokat és keményítőt juttatunk a haj felszínére, nem pedig extra fehérjét.
    Ez a lényegen és eredményen nem változtat, csak a magyarázaton. 🙂

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6392838/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3117313/

    Üdv,
    Ági

  5. Szia Dóri! Én csupán egy “4 napos csibe vagyok” :-). Bár egyelőre ismerkedem a CGM-mel ma készítettem fermentált levendulaolajos rizsvizet és lenmagzselét is. Amit nem látok teljesen, hogy a rutinom hogyan is lehet majd. (Magas porozitású 3A vastagszálú nagyon dús hajam van). Egy utolsó szulfátos szilikonmentes mosás, mentes balzsam, fermentált rizsvíz (milyen arányban kell hígítani?), utána mindenképp kell a fehérjementes pakolás vagy elég egy leave-in göndörítő krém, majd lenmagzselé és hab? Ez így ok szerinted? Köszi!

  6. Szia Dóri! A főzött rizsvíz meddig áll el? Elkèszítettem, de úgy tűnik, h ma mégsem lesz rá időm, áttenném a hajmosási szeánszot holnapra.
    Köszönöm a választ!
    Ági

    1. Szia! Ha beteszed a hűtőbe, holnapig tuti eláll! Hűtő nélkül meg fermentálódik 🙂 az is jó lehet hatásban, de a szaga nem túl jó. Sok sikert!
      Dóri

  7. Sziasztok! A rizsvizes “áztatás” után következő “fehérjementes mélyhidratáló pakolásra” tudnátok konkrét példákat mondani? Kezdő vagyok és fogalmam sincs, melyek a fejérjementes pakolások. Köszönöm szépen! 😊

  8. Szia Dóri!
    Meddig áll el a fermentált rizsvíz a hűtőben? Én direkt annak a felét csináltam meg annak, amit mondtál, de még ígyis soknak érzem. Én spriccelős/fújós palackban szoktam használni, és abból nem teszek rá nagyon sokat. Ami még kérdés, hogy én nem szívesen mosok hajat heti 2x, 3x, de rizsvizet használnàm heti 2x. Mindenképp kell sampon előtte és hidratálás utána?

  9. Szia Dòri,
    nekem természetes göndör hajam van, persze száraz is, a te bejegyzéseid nyomán 1-2 éve követem a CG módszert, és bevált. Viszont ez a rizsvizes öblítésszámomra nagyon rossz volt. Annyira kemény, durva volt utána a hajam még jó ideig! Ugyhogy ezt soha többé, inkább hidratálok-hidratálok…
    Egyébként babasampont (Johnson’s) hasznalok, Garnier hair food balzsamot valamint hajmaszkot (makadamias a legjobb nekem), a formázáshoz pedig Garnier fructis Aloe air dry krémet és lenmagzselét. Nagyon köszi a sok jó tanácsot! Üdv, Évi

  10. Nekem dauerolt hajam van, tehát most egy pár hónapig göndör.(Bárcsak mindig az lenne ☺!)
    Kérdésem: a valódi göndör hajra érvényes tanácsok a dauerolt göndör hajra is vonatkoznak? Nekem is kiszáradásra és “vattásodásra” hajlamos a hajam ilyenkor sajnos.
    Van vajon hasonló jó oldal dauerolt göndöröknek is?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük