Rizsvíz, fehérjeturmix a hajnak

Fehérjeturmix a hajadnak

 
Ha olvasod a bejegyzéseimet, már tudod, milyen fontos a hajad számára a hidratálás. Ez az első lépés, az egészséges hajkorona felé. Fürtjeidnek azonban „ennivalóra” is szüksége van, nem csak vízre. Minél igénybevettebb (pl.: festett, vasalt), annál gyakrabban. Ilyenkor jönnek számításba a fehérjék.

Mi az a rizsvíz?

Főzés, áztatás, fermentálás során a rizsből kiszabadul a benne lévő tápanyagok, vitaminok egy része. Hogy mik ezek?

  • szénhidrátok - többek között inozitol
  • aminosavak
  • B és E vitamin
  • ásványi anyagok
  • antioxidánsok

Miért kenjem a hajamra?

Mert igazán jót tesz a tincseidnek!

  • Erősíti a hajat
  • Helyreállítja a károsodott hajszálakat
  • Javítja a haj rugalmasságát
  • Fényt és könnyebb kezelhetőséget kölcsönöz a tincseknek

Hogyan készül?

1. Főzött rizsvíz

A rizst mosd meg  alaposan. Használhatsz bármilyen fajtát (fehér, barna, jázmin, basmati), ami épp otthon van,  vagy amit ebédre készíteni szeretnél. Főzd meg a rizst 3-4-szeres mennyiségű vízben, amíg megpuhul és a víz fehéresen zavaros nem lesz. A folyadékot szűrd  le egy tálba és kész is vagy.

Ha szereted a képes bemutatókat, íme egy sorozat arról, hogy én hogyan készítem:

2. Fermentált rizsvíz

Fontos! Ez a típus erősebb a sima főzött rizsvíznél, ezért érdemes felhasználás előtt hígítani!

Egy zárható tetejú befőttesüvegben összeöntünk 1 bögre rizst 4 bögre vízzel. Szorosan rácsavarjuk a kupakot, majd szobahőmérsékleten állni hagyjuk 24 órán keresztül. Ezután leszűrjük a rizst, és az így készült rizsvizet hűtőben tároljuk. A hűtőben az erjedési folyamat megáll.

tipp: a folyadéknak eléggé kellemetlen az illata – pár csepp illatos olajjal, pl. levendulával máris kellemesebb lesz

Most, hogy kész a házi fehérjeturmix, ideje felhasználni.

1. Mosd meg a hajad szulfátmentes samponnal, majd öblítsd ki.

2. Tegyél egy tálat a kádba/tusolóba, ahol a hajadat mosod, hogy a lecsorgó rizsvizedet felfogja.

3. Öntsd a rizsvizet a hajadra és engedd lecsöpögni. Ismételd a műveletet párszor.

4. Nyomkodd jól a tincseidbe, majd hagyd hatni kb. 10-20 percig.

5. Ezután használj fehérjementes mélyhidratáló pakolást legalább 20 percig.

6. Öblítsd ki, majd fejezd be a szokásos hajápolási rutinoddal (krém, zselé, olaj, stb.).

Tudtad? A japán nők már a Krisztus utáni 9. századtól használják a hajukra a rizsvizet Yu-Su-Ru néven.

Jó étvágyat kívánok a rizshez a gyomrodnak,

a rizsvizhez pedig a hajadnak 🙂

Tovább olvasok

5 hozzászólás

  1. Használtam már főzött rizsvizet és fermentáltat is a hajamon, és én is azt tapasztaltam, hogy a fermentált “erősebb”. Nem is esett jól a hajamnak a zselatinos pakolás utáni hajmosáskor. 😀 Dehát ennyi eszem volt! A zselatinos pakolás nagy ágyú, a rizsvizek meg csak puskák ehhez képest. 😀

    1. Egyébként rizsvizet én a fejbőröm miatt alkalmazom. Sokan esküsznek rá a hajnövesztésben verhetetlen. Még szülés utáni hajhullás fékezésében is, amire nekem most nagy szükségem van, mert már 6. hónapja hullik csomókban a hajam, úgyhogy csodálkozom, hogy egyáltalán még van. Remélem a rizsvíz mérsékli a hullást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.