Göndör hajtípusok második rész: Porozitás

Ahhoz, hogy értsük mit jelent, hogy egy hajszál porózus vagy sem, egy kis anatómiai háttérismeretre lesz szükségünk. Csak semmi pánik, nem megyünk bele nagyon a részletekbe!  🙂

A haj normál szerkezete:

(A következő két bekezdés forrása Dobozy-Farkas-Horváth-Hunyadi-Schneider: Bőrgyógyászat című könyve.

A fejünkön lévő hajszálak (és a testünk többi részén látható szőrszálak) élettelen, elszarusodott képletek, amelyek három részből állnak: kutikulából, kéregből és velőből.

  • Az úgy nevezett kutikula lapos, egymáshoz szorosan, tetőcserépszerűen illeszkedő sejtek rétege. Mivel ez a réteg van kívül, közvetlenül érintik a külső behatások, melynek hatására a kutikula sejtjeinek kapcsolata meglazul, a haj fénytelen lesz.
  • A középső réteg a kéreg (cortex) a hajszál hosszanti irányában sűrűn elhelyezkedő vaskosabb orsó alakú sejtek halmaza.
  • A hajszál legbelső rétegét, a velőt (medulla) egymáshoz lazán kacsolódó lágy, keratint képező sejtek alkotják. A keratinrostok hosszanti irányban rendeződnek.

A hajszálak károsodása sokféle okból létrejöhet:

  • A hajzat erős kefélése vagy gyakori fésülése révén.
  • Az erős zsírtalanító hatású detergenssel (pl.: szulfátok!!) történő gyakori mosás fokozott töredezéshez, színvesztéshez, a hajszálak szabad végének felrostozódásához (trichoptilosis) vezet.
  • A szőkítés hidrogén-peroxiddal (maximum 10%-os koncentrációban, lúgos oldatban) végezhető, ennek hatására a sejteken belül kifejezett károsodás jön létre
    /orvosi nyelvezettel: a melanosomák zsugorodnak és elpusztulnak: a keratinban lévő diszulfid-hidak, amelyek a stabilitás szempontjából fontosak, elszakadnak/

Most akkor mi is ez a porozitás?

A porózus (görög eredetű) szó jelentése lyukacsos, apró lyukakkal teli.

A fejbőrből épp kinövő hajszál ép szerkezetű, vagyis a külső lapos sejtek (kutikulák) szorosan záródnak, és védelmet nyújtanak a haj mélyebb részeinek. Ez az alacsony porozitású haj. Nehezen jut be a nedvesség a haj mélyebb részeibe, de ha egyszer bejutott, nehezen távozik. Emiatt tart órákig, mire ez a hajtípus megszárad.

Ha a hajad külső rétege a sok „nyektetés” (pl.: vasalás, szőkítés) miatt károsodik, lyukacsossá, magas magas porozitásúvá válik. (ld. kép) A kutikulák felemelkednek, letöredeznek és a keletkezett réseken keresztül könnyen bejut a haj belsejébe nedvesség, de amilyen gyorsan bejutott, úgy el is távozik. Tehát ez a hajtípus hamar megszárad, és hamar ki is szárad, nehéz hosszú távon hidratálva tartani.

 

Honnan tudom, milyen típusú a hajam?

Ahogy említettem, a hajszál a fejből kinőve egészséges szerkezetű, tehát alacsony vagy normál porozitású. A lyukacsosság a hajvégek felé valamelyest növekszik, de nem feltétlen válik magas porozitásúvá.

Többféle teszt létezik, de egyik sem 100%-osan megbízható. A legismertebb a hajszál vizespohárban való úsztatása. Egy pohár vízbe beleteszel egy frissen mosott hajszáladat és úgy hagyod 5-10 percig.

  • ha a hajszál a víz tetején úszik – alacsony porozitású
  • ha lesüllyed a pohár aljára – magas porozitású

Ennek a tesztnek a hátránya az, hogy a hajszálat természetesen körülvevő olajos réteg víztaszító, így lehet, hogy akkor is úszni fog a víz tetején, ha amúgy károsodott a hajad.

Az alábbiakban a két hajtípus jellemző tulajdonságait mutatom be. Remélhetőleg ha válaszolsz az 5+1 kérdésre, el fogod tudni dönteni, milyen a hajad porozitása.

Alacsony porozitású (egészséges) haj

1. Káros hatások érték-e?

(pl.: forró hajsütővas, hajegyenesítő,
folyamatos tűző napsütés,
festés, melírozás,
gyakori, intenzív fésülés)

Alig.

2. Mennyi idő alatt szárad meg hajmosás után?

Lassan, akár 5-10 óráig is tart.

3. Csillog a napfényben?
Sima tapintatú?

Mivel sima a felszíne csillogóbb.
Ha végighúzod rajta az ujjad, nem érzed rücskösnek.

 

4. Könnyen elnehezül? Mindig száraz?

Nehezen issza be az olajat, tömörebb balzsamot. Ilyenkor elnehezül, zsírosnak néz ki. Sőt, néha még a vízcseppek is csak gyöngyözve ülnek a felszínén, ahelyett, hogy beszívódnának.

5. Beveszi a szagokat?

Csak kismértékben.

+1. Vizespohár tesztnél hogyan viselkedik?

A víz tetején úszik.

Magas porozitású (károsodott) haj

1. Káros hatások érték-e?

(pl.: forró hajsütővas, hajegyenesítő,
folyamatos tűző napsütés,
festés, melírozás,
gyakori, intenzív fésülés)

Volt belőle rengeteg.

2. Mennyi idő alatt szárad meg hajmosás után?

Nagyon hamar, kevesebb, mint 1 óra

3. Csillog a napfényben?
Sima tapintatú?

Kevésbé csillogó.
Ha végighúzod a hajszálon az ujjad, rücskös, egyenetlen a felszíne.

4. Könnyen elnehezül? Mindig száraz?

Feliszik nagy mennyiségű balzsamot, olajat, mégis mindig száraznak tűnik.

5. Beveszi a szagokat?

Nagyon! Cigaretta- és olajszag még órákkal később is érződik rajta.

+1. Vizespohár tesztnél hogyan viselkedik?

Lesüllyed a pohár aljára.

Oké, tudom a porozitásom. Mit kezdjek ezzel az információval?

Alacsony porozitású haj:
  • Mivel hajlamos zsírosodni, lelapulni, valószínűleg muszáj lesz időnként szulfátmentes sampont használnod.
  • A hajadnál a kulcsszó: hidratálás, hidratálás és még több hidratálás!
  • A mélyhidratáló pakolásokat hatásosabbá teheted, ha felmelegíted és/vagy jól belenyomkodod teljesen vizes hajadba.
Magas porozitású haj:
  • Elég lehet számodra csak ritkán 2-4 hetente sampont használni, a többi alkalommal mehet a “balzsam mosás” (angolul co-wash)
  • Nehezebb olajokat, pakolásokat is elvisel a hajad
  • A kulcsszó a hidratálás mellett a regenerálás. Ehhez a hajadnak fehérjére lesz szüksége. Próbáld ki a rizsvizes áztatást!

Mint látható, az én hajam durván  alacsony porozitású.

A Te  hajad milyen? Ha van kedved, írd meg kommentben!

Tovább olvasok

23 hozzászólás

  1. Hát ez nagyon érdekes írás, mert nekem egész mas tapasztalatom van. Én kb. másfél hónapja álltam át a “mentes” hajápoló termékekre és kezdtem el ezerrel hidratálni, olajozni.
    Sokkal jobb a hajam, magától csillogóan fényes, puha, sokkal jobb lett a minősége. Tehát elvileg javulnia kellett a szerkezetének is. Viszont nem lapul le, nem nehezedik el, épp ellenkezőleg, sokkal jobb tartása lett, napokig tart a frissen mosott érzés ( 3 napig, 4. nap már kicsit rosszabb, 5. nap reggel meg hajmosás).
    És sokkal hamarabb megszárad.
    Szóval a te bosorolásod alapján teljesen vegyes, így aztán nem tudom milyen vagyok. 🙂

    1. Igazad van, valószínűleg nem jól fogalmaztam. Az alacsony porozitású főként akkor lesz zsíros hatású, ha nem használsz rendszeresen sampont. A göndör körökben sok helyen az a szabály, hogy samponozni tilos, csak balzsammal szabad mosni. Ezt viszont egy alacsony porozitású haj nem tolerálja hosszútávon… Kell a szulfátmentes sampon rendszeresen.
      Nagyon örülök, hogy ilyen szépen alakul a hajad!! Csak így tovább! 🙂

  2. Szia Dori! Nekem mivel evek ota festem a hajam, nagyon kiszaradtak a hajszalaim. Nem szeretnek egyenlore lemondani a festesrol, mert nagyon oszulok , es meg csak 39 vagyok, de nem szeretnek 50nek kinezni. Szoval tanacsot kernek , mit tehetek? Melyik termek lehet jo ebben az esetben? Gondolok itt hajfestekre vagy co-wash balzsamra. Lehet, hogy a szappan sem tul jo otlet…Koszi, Hajni

  3. Sziasztok!
    Várom, csak várom az új cikkeket… 🙂
    Gondoltam beszámolok róla, hogy új módszerrel mosok hajat és csak göndörebb és göndörebb a hajam. Imádom! Ráadasul kicsit gyorsabb és egyszerűbb így.
    Szóval hajmosás előtt a “koszos” hajamra teszek pakolást, pár óráig rajta hagyom bedunsztolva, aztán mentes samponnal hajmosás. Utána már nem balzsamozok csak a göndörítő lenzselét teszem fel (az a legjobb) vagy mentes gélt ( tesco-s legolcsóbb tök jól működik). Ennyi.
    Azt tapasztaltam, hogy kezdett zsírosodni a hajam a nem kiöblíthető balzsamoktól, olyan tapadóssá vált. Ezzel a módszerrel több napig könnyű, szellős és jól tartja magát.
    A pakolás is többféle lehet. Ha sietek, akkor valamilyen mentes hajmaszk, vagy kotyvasztok az otthon fellelhető növényi olajaimból egy keveréket: kókuszolaj, argánolaj, ricinusolaj, jojobaolaj. Fontos, hogy a fejbőrbe is be kell masszírozni.
    A samponos hajmosás tökéletesen lemossa az olajokat, de puha, hidratált marad.
    Nekem továbbra is jobb, ha diffúzorral megszárítom, így dúsabb és nekem jobban be is göndörödik.
    Ha gondoljátok, próbáljátok ki így a hajmosást.

    1. Bocsi Gabi, kicsit eltűntem, de hamarosan új cikkel jelentkezem!
      Köszi az ötletet, ki fogom próbálni! Annyit kérdeznék, hogy ezt a pakolást teljesen száraz hajadra teszed rá, vagy egy kicsit megnedvesíted előtte? A fejbőrömre én is szoktam olajakat kenni (pre-poo), de kifejezetten pakolást még nem próbáltam. Izgalmas!

    2. Szia Gabi, pont egy olyan balzsamot vagy pakolást keresgéltem, ami a lehető legtermészetesebb és a lehető legkevesebb műanyag hulladék maradjon utána, mikor rátaláltam a kommentedre! 🙂 Már kezdtem kétségbeesni, hogy ezt bizony nem lehet kivitelezni, muszáj lesz drogériás terméket venni.. Ki fogom próbálni ezt a házi pakolást, alig várom hogy jöjjön a következő hajmosás 😀

  4. Sziasztok,

    nem tudom hivá írhatnék, tud valaki ajánlani normális értelmes és tisztességes fodrészt aki képes göndör hajat vágni anélkül hogy tönkretenné és pocsékul vágná le?

    1. Szia Bernie! Jó, hogy itt vagy! 🙂
      Merre laksz? Budapesten voltam egy ügyes fodrásznál, akit Szabó Balázsnak hívnak. (https://szaboimre.hu/fodrasz-munkatarsaink/) Nagyon jó hajat vágott nekem, de nem teljesen göndörbarát termékekkel dolgozik. Egy próbát esetleg megér!
      Több göndör lány esküszik Herczeg Gyöngyire is, ő maga is göndör. Úgy tudom épp a közelmúltban állított össze egy CGM kompatibilis hajápoló csomagot. Nála nem voltam még, de szeretnék egyszer elmenni! http://fodraszgyongyi.hu/gondor_haj.html?fbclid=IwAR0JTFJvwIZe8FBA1D-YiHK3qRxlWxRSn57S7PcKG7MaapFetw5iczRTgcg

      1. Sziasztok!

        Dóri, imádom a blogod, remélem a továbbiakban is olvashatjuk a cikkeket.

        Herczeg Gyöngyit én is ajánlom, nekem mindig isteni fazonokat vág, imádok hozzá járni. 🙂

        1. Csak annyit szeretnek hozzafuzni igy sokkal kesobb, hogz Bali valoban nagyon jo fodrasz, sokaig jartam hozza, es Soma is hozza viszi a gondor furtjeit. Csak egy picit vigyazni kell vele, mert eleg hatarozott elkepzelese van arrol, hogy milyen frizurat fog neked vagni, es az nem biztos, hogy egyezik a tieddel. Szoval jobb elore tisztazni, hogy ki mit szeretne. 😉

    2. Teljesen szàrazra, de alaposan, hogy mindenhová jusson. Nem csak kivülről rákenem, hanem nagyobb tincsenként, hogy belülre is jusson.

  5. Sziasztok!
    Göndör-haj fodrászt még Huszka Petrát hallottam, ő Eleven Australia termékekkel dolgozik, nem tudom, valaki nézte esetleg már őket, hogy CG-s e?
    Én Fertődön Bakk Erzsébethez járok, ő is ért ehhez. Ha esetleg valaki szintén errefelé lakik…

    1. Szia Fruzsa!

      Bakk Erzsébethez esetleg lenne elérhetőséged (cím+tel.szám)?

      Köszönöm!
      Judit

  6. Sziasztok!
    Ma leltem erre az oldalra, és gratulálok a kezdeményezéshez! 🙂
    Én is rengeteg külföldi oldalt átnéztem már, hogy utánajárjak, mi is jó a hajamnak, mi nem. Kipróbáltam rengeteg terméket, rendeltem külföldről, és még mindig nem tudom, mi lenne számomra az igazi…
    Igazából csak azért írok most ide, hogy figyelmetekbe ajánljam ezt a youtube csatornát. Bár Amerikában járunk, és sajnos nálunk (Magyarországon) a göndör haj, mint külön és egyedülálló entitásként való elismerése még nagyon gyerekcipőben jár, így az elérhető termékek listája is korlátozott, azért itt van néhány hasznos tipp a göndör haj kezeléséről:
    https://www.youtube.com/watch?v=ScZzgOXy0M0
    És nem utolsó sorban, rettenetesen szórakoztató videókról van szó. 🙂
    Mindenkinek sok sikert a göndör hajához! XD

  7. Szia Dóri!
    Nemrég találtam erre az oldalra (a Magyar Göndör Közösség facebook csoporton keresztül) és nagyon sok hasznos infót olvasok itt 🙂
    Megcsináltam a “hajszál a pohár vízbe” tesztet és az alapján alacsony porozitású a hajam (30 perc elteltével sem merült el). Viszont a jellemzők alapján inkább a magas porozitású kategóriába sorolnám. Létezik közepes porozitású haj? 🙂 Ilyen “vegyes” helyzetben szerinted mi tenne igazán jót a hajamnak – sok hidratálás vagy a regenerálás? Esetleg mindenből mértékkel? Bocsánat a sok kérdés miatt, még kezdő vagyok a témában.
    Köszi, üdv
    Eszter

    1. Szia Eszter!
      De jó, hogy itt vagy! Van olyan, hogy közepes porozitás, igen 🙂 Én ilyenkor azt csinálnám, hogy hidratálok mondjuk 2 hajmosásnál és utána fehérjéznék 1x. Utána ugyanez, ameddig rá nem érzel, hogy mi kell a hajadnak.
      Hajrá!

      1. Szia Dóri!
        Köszönöm a tippet, én is hasonló megoldáson gondolkoztam, ki is fogom próbálni 🙂
        Szép napot!

        1. Szia Dóri! 🙂
          Közepes porozitásnál, mit ajánlasz hidratáláshoz és mit fehérjézéshez festett hajra?
          Előre is köszönöm.., üdv. Varga Kata

  8. Kedves Dóri!
    Nagyon örülök, hogy megtaláltam az oldalad 🙂 ! Nagyon jól írsz, nagyon sok hasznos dolgot tudtam meg. Már régóta gondolkozom, hogy valamit kéne csinálni a hajammal (a kegyszerek változtatásán gondolkoztam eddig), ebben most megerősítettél. Köszönöm! Ki fogok próbálni több terméket a magas porozitású hajamra (eredetileg gesztenyebarna voltam), most vörös alapon sok-sok szőke melír díszeleg a hajamban. A minap találtam rá egy természetes “hajfestékre” is, megpróbálom azzal festeni majd a kissé őszülő hajamat (Herbatint festék).
    Köszönöm a kutatásaidat és az írásaidat!

  9. Kedves Dóri!
    Nagyon örülök, hogy megtaláltam az oldalad 🙂 ! Nagyon jól írsz, nagyon sok hasznos dolgot tudtam meg. Már régóta gondolkozom, hogy valamit kéne csinálni a hajammal (a kegyszerek változtatásán gondolkoztam eddig), ebben most megerősítettél. Köszönöm! Ki fogok próbálni több terméket a magas porozitású hajamra (eredetileg gesztenyebarna voltam), most vörös alapon sok-sok szőke melír díszeleg a hajamban. A minap találtam rá egy természetes “hajfestékre” is, megpróbálom azzal festeni majd a kissé őszülő hajamat (Herbatint festék).
    Köszönöm a kutatásaidat és az írásaidat!

  10. Az elet kegyetlen. A hajamat kb evente negyszer eri hajszarito. Vasalot es hasonlokat sosem hasznaltam. Fesve sincs ugy 15 eve. Habot, lakkot miegyebet is csak elvetve hasznalok Ehhez kepest szaraz, toredezik, fenytelen, 1-2 ora alatt szarad stb. Tehat magas porozitasu. Ez mitol lehet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük