Göndör hajtípusok első rész: A hullámok típusai

A haj nagyon sokféle formát ölthet. Lehet szögegyenes, hullámos, göndör és akár tömött csigákba rendeződő. Sokáig az volt a vélekedés, hogy főként maga a hullám típusa határozza meg, milyen termékek fognak működni a hajon. Ez azonban nem feltétlenül van így. Jól működhet egy enyhén hullámos hajon ugyanaz a balzsam, mint egy egészen bongyor afrón. Úgy gondolom, mégis érdemes ismernünk a saját hajunk göndörségi fokát, mert így egyszerűbben tudunk inspirációt gyűjteni különböző frizurákról, vágásokról.

A naturallycurly.com közössége hozta létre a jelenleg legelterjedtebb osztályozási rendszert, ami számokból (1-4) és betűkből (A-C) áll. A betűk a hullám átmérőjére utalnak: az A jelűeké szélesebb, a C jelűek kisebb átmérőjűek, göndörebbek.

1. típus – a teljesen egyenes haj

Mivel a természetes olaj könnyen elér a hajvégekig, ez a hajtípus ellenállóbb, csillogóbb, azonban lelapulásra hajlamos.

2. típus – a hullámos

Valahol az egyenes és göndör közt félúton. Kicsit szárazabb, kevésbé fénylik, mint az egyenes haj. Megfelelő hidratálással, göndörítő krémmel, diffúzoros szárítással göndör irányba tolható.

2A típus: szinte alig tartalmaz néhány hullámot, könnyen kiegyenesíthető (pl.: Kate Hudson)

2B: hullámok már hangsúlyosabbak, de általában nem a hajtöveknél, hanem annál lejjebb kezdődnek (pl.: Katalin hercegné, Joss Stone)

2C: már kifejezett S alakot formál (pl.: Shakira)

3. típus – a göndör

3A: lazább spirálokba rendeződik, melynek átmérője kb. a sorkiemelő filcéhez/boros dugóéhoz hasonló (pl.: Taylor Swift)

3B: kifejezett, ceruza átmérőjű csigák láthatóak benne (pl.: Keri Russell, Leona Lewis)

3C: még tömörebb, dugóhúzószerű spirálok jellemzik (pl.: Alicia Keys)

4. típus – tömött csigájú, bongyor afro

                Főként a fekete rasszra jellemző, kifejezetten száraz, töredezésre hajlamos hajtípus.

4A: egészen szoros, apró, horgolótű átmérőjű csigákba rendeződik (pl.: Beyonce)

4B: éles szögben kanyargó, Z alakot formáló, gyapjúra emlékeztető tapintatú haj (pl.: Yaya Dacosta)

4C: a 4B típus nehezebben kezelhető változata, mely alig rendezhető tincsekbe (pl.: Lupita Nyong’o)

 

Természetesen előfordul, hogy többféle típus van jelen egyszerre a fejünkön. Például gyakori a fejtetőn kissé kevésbé, tarkótájon jobban göndörödő haj.

Megtaláltad a sajátodat? Írd meg kommentben!

Az én göndörségi fokom 2C / 3A.

Tovább olvasok

24 hozzászólás

  1. Szia Dóri!
    Úgy örülök, hogy újabb bejegyzéssel bővítetted a blogodat és eddig is nagyon köszi a sok hasznos tanácsodat, amiket ilyen körültekintő alapossággal szedtél össze nekünk göndör hajúaknak. Főleg azért is, mert ebben egy pici szerepem nekem is van. :))
    Az én göndörségi fokom most leginkább 2C, bár ha megfelelő hajhabot és göndörítő krémet használok illetve van lehetőségem diffúzoros hajszárítóval hajat szárítani, akkor akár a 3A-t is el tudom érni. Viszont nagy ellenségem a pára. Ha nem bugyolálom be így télen a hajamat sapkába, vagy egyenesen nem hagyom a kabát alatt -ami viszont így természetesen lapítja a göndör fürtöket – szóval ha szabadon hagyom a hajamat, akkor meglágyulnak, megnyúlnak, a fürtjeim, semmi tartás nincs bennük. A sapkából kiszabaduló tincsek meg kiszöszösödnek. Egyszóval katasztrófa 🙂
    Van esetleg tipped, hogy mit lehet tenni ellene?
    Vagy ez is a porozitással van összefüggésben, amiről már írtál nekem? Leginkább arra vagyok kíváncsi, hogy neked van-e bevált módszered, hogy hogyan lehet megőrizni sokáig a göndör tincseket, hogy ellenálljanak az időjárási viszontagságoknak?
    Előre is köszönöm szépen a válaszodat!
    További kellemes ünnepi hangulatot és nagyon boldog új évet kívánok neked és sok-sok ötletet, hogy mindig bővíteni tudd az itt megosztott információkat! 🙂
    Üdvözlettel: Dorisz

    1. Szia Dorisz!
      Még egyszer köszönöm, hogy inspiráltál további bejegyzések megírására! 🙂
      3 ötletem lenne, ami talán segíthet. Amit magam is kipróbáltam a túl lágy, kinyúló fürtökre, az a fehérje. A blogon található rizsvíz nekem sokat segített! Mosás, majd rizsvizes áztatás 10 percig, utána 20 perc mélyhidratálás. Szépen visszaugranak tőle a kinyúlt tincsek.
      A másik ötlet, hogy a téli sapkát ki kellene bélelni szatén anyaggal, mert az szép sima felülete révén nem szedi szét annyira a tincseket, mint egy pamut, vagy szöszös anyag.
      A harmadik amit megpróbálhatnál, az a hajzselé. Jó tenyérnyi mennyiséget dolgozz a hajadba és hagyd megszáradni. Megkeményedik a tincseid körül, de ezt könnyen ki lehet belőle nyomkodni.
      Remélem segít valamelyik ötlet!
      Köszi, hogy itt vagy és olvasol! Nagyon boldog új évet kívánok!
      Dóri

  2. 2C/3A szintén, de teljesen vegyes.
    De az én hajam teljesen skizofrén, mert vannak szinte teljesen egyenes tincseim is itt-ott, de a tarkómnál meg teljesen göndör. Sajnos pont az nem látszik. Ráadásul a homlokom tetején, tehát pont középen van egyetlen tincs, ami meg egészen spirálosan göndör, de annyira, hogy az soha nem változik, az nem rúgja ki magát soha. Rémálom.
    A hajvasalást, beszárítást tulajdonképpen ezért az egy tincsért adtam fel, mert az kb. másfél óra után mindig visszagöndörödött. 🙂

    1. Átérzem a helyzeted! Nekem a fejem egyik oldala jóval göndörebb, mint a másik. És van néhány tincs ami nagyon nem akar göndörödni… Tarts ki, javulni fog a helyzet, minél tovább ápolod a tincseidet. 🙂 Esetleg megpróbálhatod nedvesen az ujjad köré tekerni őket, hadd szokják, hogy kell állniuk. Illetve érdemes lehet heti 1x fehérjés kezelést alkalmaznod. Remélem segít!

      1. Nekem egész eddigi életemben szögegyenes hajam volt. Mindig göndör akartam lenni, de hiába csavartam be, egy órán belül kijött belőle a hullám. Aztán 8 éve levágattam előbb hosszabb, majd rövidebb bobra. Most elkezdtem újra növeszteni, és meglepődtem, mert az tűnt fel, hogy a tarkómnál csigákban nő, máshol néhol hullámos, néhol egyenes. Megpróbáltam habbal, és diffúzorral beszárítani, göndörebb is lett, de elég hamar csak kisebb hullámok maradtak. Kivéve a tarkómnál mert ott maradtak a csigák. Mit kezdhetnék vele, hogy egységesebben legyen erősebben hullámos, göndör? A másik, hogy ha tovább nő a hajam, akkor a súlyától újra sima lesz? 8 éve mikor levágattam volt már ilyen váll fölé érő hosszabb bob hajam, de akkor egyenes volt sehol sem akart begöndörödni mint most. Mitől kezdett el göndörödni így 40 felett?

  3. Szia Dóri!
    Az en hajam 3C-4A között van valahol! Botrányosan göndör, de most már imádom! Sosem szárítom, mindig magától szárad meg(ez ugye borzasztóan sok idő), bár most kaptam karácsonyra a lányomtól diffúzoros(vagy mi) hajszárítót, még nem próbáltam!
    Majd egyszer! ☺

    1. Szia Anita!
      Nálam is egész délutános-estés program, mire magától megszárad a hajam. 🙂 Kíváncsi vagyok, hogy válik be Neked a diffúzor! Azt mondják az okosok, hogy kikapcsolt állapotban kell beletenni a hajba, majd amikor bekapcsolod, csak egy helyben kell tartani. Utána kikapcs, és átteheted más helyre. Így talán nem fújja annyira szét a tincseket… Hajrá! 🙂

  4. Én szárítom a hajam, mert fázik a fejem vizes hajjal és megfájdul a fejem. A meleg nyár persze kivétel, ezért van összehasonlítasi alapom. Nem kell félni a diffuzortól, szerintem nem fújja szét a tincseket, csak be kell tartani a szabályokat. Minél kevesebbet mozdatni és hideg levegőt fújatni. Teljesen nem hideg az sem, langyos. Szerintem még szebben is szárad meg, jó tincses marad.
    Azert a 4A-t irigylem. 😊

  5. Más. Mostanában látok olyan videókat, amiben a megmosott (és a megfelelő cuccokkal bekent, tehát balzsam, gél) hajukat szárítás előtt egy sűrű műanyag hajkefével fésülik át, ezzel kialakítva az egyenletes tincseket. Gondolom az a cél, hogy simábbak és egyenletes vastagságúak legyenek a tincsek.
    Ti használtok ilyesmit?
    Én nagyon keveset fésülöm a hajam, hajkefém nincs is, csak ritka fogú fesűm. De ezt ki akarom próbálni.

    1. Igen, ez a Denman brush (hajkefe). Engem is nagyon izgatott a dolog, de nem szerettem volna 8000 Ft-ot fizetni érte, így az Aliexpressről rendeltem koppintást (ha gondolod, átküldöm a linket). Igazából nem vágódtam hanyatt tőle… Elméletileg arra lenne jó, hogy egyenletesen eloszlassa a hajápoló szereket, krémeket minden hajszálon és nagyobb tincseket hozzon létre. Nálam egyiket sem csinálta, de még próbálkozom vele, hátha én használom rosszul…

      1. Sziasztok!
        Ez lehet,hogy buta kérdés,de az alapján kell besorolni a göndörségi fokozatok egyikébe,amikor diffúzor, lenmagzselé, valamilyen hab, ideális hangulat (ki tudja,melyik az a hajam szerint?),csoda, csillagállás,…minden kedvez és elérem a leggöndörebb fokozatot? Vagy vizesen hajmosás után? Vagy mikor?
        (Nekem napon,szélben száradva 2B-2C,illetve egy-egy csiga az alsóbb rétegekben,azok 3A-3Bk, diffúzorral szárítva 2C-3A,aztán a pára,szél,alvás,hangulatváltozás szétzilálja 🙁 )
        Még új vagyok,most kezdem tanulni,hogy hogyan bánjak jól a hajammal.

  6. Azt én sem gondolom, hogy egy márka terméke valami csodára lenne képes. A viszonylag sűrű és elvékonyodó szálak, ami miatt más, mint egy hagyományos hajkefe. Én is nézek majd valamit.

  7. Szia, most találtam rá a blogodra. Nekem tény és való, inkább hullámos hajam van (2b/2c), amivel nem igazán vagyok kibékülve. Főleg,hogy nagyon dús is.Nem rég láttam, hogy írtál jó sok terméket göndör hajra. Szerinted érdemes nekem is kipróbálnom őket?

  8. Szia Dóri! 😊

    Úgy örülök hogy ide találtam!
    Az én göndör élményeim régiek is meg újak is! A köztes időszakban sokáig elégedetlen voltam a hajammal, nyilván egyeneset szerettem volna mindig, de pár óránál tovább nem tartott, egészen addig míg szinte teljesen szét nem roncsoltam a hajamat. 😒
    Történt néhány változás az életemben és úgy döntöttem nem küzdök tovább a hajammal. Levágattam váll fölé egy picivel és tessék lássék visszatért a göndörség. Első hajmosás után 2C és 3A körül vagyok, a fentebb említettekhez hasonlóan, nem egyforma. Alul eléri a 3B,3C-t is. Azt hiszem idő kell neki hogy visszatérjen mindenhol belé az “élet”… 🙂
    Egészen új számomra a göndör haj ápolása(kisgyerekként nem foglalkoztam vele), és nemrég szereztem be diffúzoros hajszárítót, illetve különböző kozmetikumokat.
    A téli párás hideg sajnos nem segít az összeszokáson…:) nap végére kis gyapjas leszek mindig…
    Tovább böngészem az oldalakat, hogy még többet tudjak meg róla, hogyan lehet kihozni a maximumot a természetes hajformámból. 😊😁
    Előre is köszönöm a jó tanácsokat!

  9. Szia Dóri!

    Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra!Az én hajam 3A, van ahol 3B. Természetesen én is egyenes hajat szerettem volna, főleg a régebbi tupírozott frizurák miatt. Persze ma már azt szeretem, ha természetes, selymes, de göndör a hosszú hajam. Nálam a kókusz alapú termékek váltak be, de csak a vegán változatok. Ha nagyon borzas vagyok reggel, egy kis kókuszvizet permetezek a hajamra, és “visszanyomkodom” majd jöhet egy kis kókuszbalzsam zselé- nem nehezíti el a hajat-a színén sem változtat.Természetes szőke vagyok, de szerintem a festettben sem tesz kárt.

    Üdvözlettel: Anikó

  10. Szia, lányomnak 4c típusú. Rengeteget kínlódunk a kibontásával. Csak mosás után tudjuk megtenni, hetente egyszer.Nagyon nehezen kezelhető. Több hajápolót próbáltunk az osszetapadt tincsek kibontásának megkönnyítésére, de nem találjuk azt amivel ez könnyebben menne. Valamit tudnál ajánlani? Köszönöm szépen előre is!

  11. Szia Dóri! Nahát, de jó, hogyvan egy ilyen oldalt és még jobb, hogy idetaláltam 😉 Az én hajamközépszőke, vékonyszálú göndös-hullámos 2C és 3A között van, a tetején és elöl göndörebb, oldalt és hátul hullámosabb és általában saját életet él 😀 Gyerekkoromban hullámos hajam volt, 2B-2C között, aztán ahogy megjött a menzeszem, egyszer csak a hajam magától áttért 3A-ra és szinte szabályos dugóhúzószerű tincseim lettek, így a fél rokonság azt hitte, hogy bedaueroltattam a hajam 😀 Megfigyeléseim szerint azóta is összefügg a göndörség és ciklusom. Vajon más is tapasztalt ilyet?
    Na és persze, hogy sinte sosem ugyanolyan, időjárástól meg talán még lelkiállapottól is függ. Egy időben lenmagzseléztem, rizsvizeztem, de van egy elképzelésem, hogy felkelek és magától jól beáll… hahaha. Átnézem az oldalt, biztos sok hasznos tanácsot szedtél össze!
    Köszi, hogy összeraktad ezt az oldalt <3 An.

  12. Sziasztok!
    Ez lehet,hogy buta kérdés,de az alapján kell besorolni a göndörségi fokozatok egyikébe,amikor diffúzor, lenmagzselé, valamilyen hab, ideális hangulat (ki tudja,melyik az a hajam szerint?),csoda, csillagállás,…minden kedvez és elérem a leggöndörebb fokozatot? Vagy vizesen hajmosás után? Vagy mikor?
    (Nekem napon,szélben száradva 2B-2C,illetve egy-egy csiga az alsóbb rétegekben,azok 3A-3Bk, diffúzorral szárítva 2C-3A,aztán a pára,szél,alvás,hangulatváltozás szétzilálja 🙁 )
    Még új vagyok,most kezdem tanulni,hogy hogyan bánjak jól a hajammal.

  13. Szia! Már elég régi ez a bejegyzés,de én most találtam rá. Nekem 2A-2B a hajam. Voltak időszakok amikor hullámosabb volt,máskor majdnem egyenes és szöszös. Most viszonylag rövid a hajam és csak a hajvégek kunkorodnak,de remélem a CGM-mel ismét el tudom érni a 2B-t. Most kezdtem el. Alacsony a porozitása. Szerinted van remény?

    1. Szia! Mindig van remény! 🙂 Ami potenciál van a hajadban, azt ki tudja hozni a CGM. Próbálj esetleg egy könnyed göndörítő krémet, vagy a lenmag zselét! Hátha előjönnek azok a hullámok:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük