Lenmag zselé, alias göndörítő trutyi házilag

Ahogy ígértem, most megmutatom a titkos fegyveremet, amit a szépen göndörődő, fényes, hidratált fürtökért vetek be. Ezzel a házi zselével kezdtem el a “göndör pályafutásomat” és azóta is nagyon szeretem. Olyan jól ápol, mint egy több ezer forintos pakolás és szép csigákba rendezi a hajat, miközben alig kerül valamibe. A lenmagot a Tescoban szereztem be kemény 169 Forintért. (A zöldségpult közelében, az aszalt gyümölcsök szomszédságában csücsül.) A 250 grammos zacskó legalább fél évre elég…

A lenmag zselé elkészítése

Szerencsére nem kell semmilyen különleges hozzávaló. Valószínűleg minden megtalálható a konyhádban. Nagy konyhai tudomány sem szükséges, csak megkevered időnként és 10 perc alatt kész!

Kelleni fog:

  • lenmag (nem őrölt!)
  • víz
  • konyhai cuccok: egy bögre a méréshez, egy pici lábos, fakanál és szűrő
  • fagyasztóba tehető dobozok (tipp: az Ikeás Pruta sorozat 150 ml-es tárolói pont prímák ehhez)

Lássunk neki (ez az adag kb 5 hajmosásra elegendő):

  1. Kimérünk negyed bögre lenmagot és két bögre vizet.
  2. Beleöntjük a pici lábosunkba és elkezdjük forralni. Időnként megkeverjük.
  3. Addig forraljuk, ameddig jó nyúlós – elnézést a kifejezésért, de – takony állagú nem lesz (ha kiemeled a fakanalat, a ráragadt trutyi szépen lassan csöppen le, egy része még vissza is húzódik a kanálra, mint a jojó)
  4. Levesszük a tűzről és egy szűrőn keresztül kis dobozokba adagoljuk a zselét.
  5. Miután kihűlt, használhatjuk a hajunkra, a maradékot pedig tegyük hűtőbe / fagyasztóba. (Mivel nincs benne semmilyen tartósítószer, szobahőmérsékleten hamar megromlik! Ha 1, max. 2 hét alatt felhasználjuk ezt a mennyiséget, akkor mehet hűtőbe. Hosszabb távra mindenképp a fagyasztót  javaslom.)

A lenmagzselé felhasználása

Használjuk a hajmosás befejező lépéseként, a balzsam után még teljesen vizes hajon. Oszlassunk el a hajunkon a hajvégekig egy jó adagot, többet, mint gondolnánk. Olyan érzés lesz a hajon, mint amikor a Balatonban vizes hínárhoz nyúlunk. Ne öblítsük ki! Hagyjuk a hajunkat megszáradni. Ha a zselé kicsit megkeményíti a tincseinket, semmi gond! Mikor teljesen száraz a hajunk, párszor nyomjuk össze a keményebb fürtöket, ettől megpuhulnak.

/Haladó tipp: Ha marad valamennyi zselé a doboz alján, próbálj ki egy kis adagot az arcodra kenni. Miután rászárad, mosd le vízzel. Nagyon jó puha lesz tőle az arcbőr is!/

Jó főzőcskézést!

Tovább olvasok

9 hozzászólás

  1. Kedves Dóri! Gratulálok a blogodhoz, ma találtam rá, de máris bevásároltam és nekikezdtem a hullámos hajam újjáélesztéséhez, annyira fellelkesültem! 🙂 A lenmag-trutyival viszont picit elakadtam. Gyönyörűen bezselésedett, de az istenért nem tudtam leszűrni 😀 Egyszerűen nem voltam képes átpréselni se a tésztaszűrömön, se a levesszűrőmön. Talán két-három evőkanálnyit sikerült kiszenvednem, de a nagy része összeállt a magokkal véglegesen. Mit rontottam el? Túl sokáig főztem? Kb. 8-9 percig főtt, közben kevertem sokat. Lehet, hogy túl sokszor kevertem és emiatt lett túl erős a ragaszkodása? Még forrón szoktad leszűrni, ugye?

  2. Kedves Anita! Nagyon örülök, hogy itt vagy és kedvet kaptál a hajad ápolásához! 🙂
    Valószínűleg egy picit túl sokáig főzted a zselét. Én kb 4-5 percig szoktam, de közben folyamatosan nézem, hogy milyen az állaga. Mindenképp rögtön érdemes leszűrni, mikor leveszed a tűzről, mert hűlés közben sűrűsödhet.
    Ne add fel, legközelebb biztos jó lesz! 🙂

  3. Szuper ez az oldal, gratulálok! Nekem hullámos hajam van, az a fajta, ami úgy nézett ki jobb napokon, mint egy régi elrontott dauer, rosszabb napokon mint egy szénaboglya. Fél éve követem a göndör haj módszert, és a hajam teljesen átalakult, most már szeretem. Jó hogy van már magyar oldal is! A lenmagzselé szuper dolog. En egy bokaharisnyat szoktam egy kancso szájára tenni, es abba öntöm, a harisnyából aztán ki tudom nyomkodni a maradékot amikor már kihűlt.

  4. Kedves Dóri!

    Mi a véleményed más házilag elkészíthető hajpakolásokról? Gondolok itt konkrétan a tojásos-mézesre, vagy a tojásos-olivaolajasra.
    Ezekről is nagyon jó véleményeket olvastam, de nem tudom, hogy a göndör hajamnak is jót tesz e.

    1. Szia Dalma! A méz és az olivaolaj nagyon jót tesz a hajnak! Viszont sajnos a tojásban lévő fehérje túl nagy, nem tud bejutni a hajszál belsejébe. Ha fehérjés pakolást szeretnél, próbáld kefírrel vagy joghurttal!

  5. Koszi szepen a reszletes leirast.Meg fogom csinalni es ki fogom probalni.Tudnal nekem tanacsot adni, hogy hozzam vissza a hajam eredeti allapotat, 3b-3c rol visszaesett 3a ra.Mert ,hulye fejjel kiprobaltam a Cantu maszkot es balzsamot (csak egyszer) azota a hajam puha, nincs tartasa, a rugok csak a hajvegen maradnak meg, ket nap mulva mar semmi tartas pedig hasznalok hajhabot.Azelott frizzy volt a hajam, de volt volumene,es nem lehetett kifesulni.Elnezest az ekezetekert, România vagyok.Koszonom elore is a valaszod.Tisztelettel Mariana

    1. Szia Mariana!
      Ne haragudj, hogy csak most reagálok, remélem még nem késő!
      Az az érzésem, hogy kicsit túlhidratáltad a hajad. Ilyenkor érdemes fehérje tartalmú (pl.: hydrolized keratin) termékkel ellensúlyozni a problémát! Ha nem találsz ilyen pakolást, készítsd el házilag a rizsvizet (recept van itt a blogon), ez segíteni szokott nekem ilyen esetekben! Épp most írom a fehérje-hidratálás egyensúlyról szóló bejegyzést, hamarosan elérhető lesz 🙂

  6. Kedves Dóri!

    Ez a recept nagyon csodálatos, köszönet érte! Még ki kell tapasztalnom az arányokat, főzési időt, mennyit kenjek a hajamra, de már most az első próbálkozás után érzem, hogy ez így nagyon jó lesz.
    Én kevertem bele utólag illóolajat, mert egy picit furcsa nekem a szaga (frissen is).
    Örülnek a fürtjeim, és igazán hálásak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.