Lenmag zselé, alias göndörítő trutyi házilag

Ahogy ígértem, most megmutatom a titkos fegyveremet, amit a szépen göndörődő, fényes, hidratált fürtökért vetek be. Ezzel a házi zselével kezdtem el a “göndör pályafutásomat” és azóta is nagyon szeretem. Olyan jól ápol, mint egy több ezer forintos pakolás és szép csigákba rendezi a hajat, miközben alig kerül valamibe. A lenmagot a Tescoban szereztem be kemény 169 Forintért. (A zöldségpult közelében, az aszalt gyümölcsök szomszédságában csücsül.) A 250 grammos zacskó legalább fél évre elég…

A lenmag zselé elkészítése

Szerencsére nem kell semmilyen különleges hozzávaló. Valószínűleg minden megtalálható a konyhádban. Nagy konyhai tudomány sem szükséges, csak megkevered időnként és 10 perc alatt kész!

Kelleni fog:

  • lenmag (nem őrölt!)
  • víz
  • konyhai cuccok: egy bögre a méréshez, egy pici lábos, fakanál és szűrő
  • fagyasztóba tehető dobozok (tipp: az Ikeás Pruta sorozat 150 ml-es tárolói pont prímák ehhez)

Lássunk neki (ez az adag kb 5 hajmosásra elegendő):

  1. Kimérünk negyed bögre lenmagot és két bögre vizet.
  2. Beleöntjük a pici lábosunkba és elkezdjük forralni. Időnként megkeverjük.
  3. Addig forraljuk, ameddig jó nyúlós – elnézést a kifejezésért, de – takony állagú nem lesz (ha kiemeled a fakanalat, a ráragadt trutyi szépen lassan csöppen le, egy része még vissza is húzódik a kanálra, mint a jojó)
  4. Levesszük a tűzről és egy szűrőn keresztül kis dobozokba adagoljuk a zselét.
  5. Miután kihűlt, használhatjuk a hajunkra, a maradékot pedig tegyük hűtőbe / fagyasztóba. (Mivel nincs benne semmilyen tartósítószer, szobahőmérsékleten hamar megromlik! Ha 1, max. 2 hét alatt felhasználjuk ezt a mennyiséget, akkor mehet hűtőbe. Hosszabb távra mindenképp a fagyasztót  javaslom.)

A lenmagzselé felhasználása

Használjuk a hajmosás befejező lépéseként, a balzsam után még teljesen vizes hajon. Oszlassunk el a hajunkon a hajvégekig egy jó adagot, többet, mint gondolnánk. Olyan érzés lesz a hajon, mint amikor a Balatonban vizes hínárhoz nyúlunk. Ne öblítsük ki! Hagyjuk a hajunkat megszáradni. Ha a zselé kicsit megkeményíti a tincseinket, semmi gond! Mikor teljesen száraz a hajunk, párszor nyomjuk össze a keményebb fürtöket, ettől megpuhulnak.

/Haladó tipp: Ha marad valamennyi zselé a doboz alján, próbálj ki egy kis adagot az arcodra kenni. Miután rászárad, mosd le vízzel. Nagyon jó puha lesz tőle az arcbőr is!/

Jó főzőcskézést!

Tovább olvasok

34 hozzászólás

  1. Kedves Dóri! Gratulálok a blogodhoz, ma találtam rá, de máris bevásároltam és nekikezdtem a hullámos hajam újjáélesztéséhez, annyira fellelkesültem! 🙂 A lenmag-trutyival viszont picit elakadtam. Gyönyörűen bezselésedett, de az istenért nem tudtam leszűrni 😀 Egyszerűen nem voltam képes átpréselni se a tésztaszűrömön, se a levesszűrőmön. Talán két-három evőkanálnyit sikerült kiszenvednem, de a nagy része összeállt a magokkal véglegesen. Mit rontottam el? Túl sokáig főztem? Kb. 8-9 percig főtt, közben kevertem sokat. Lehet, hogy túl sokszor kevertem és emiatt lett túl erős a ragaszkodása? Még forrón szoktad leszűrni, ugye?

  2. Kedves Anita! Nagyon örülök, hogy itt vagy és kedvet kaptál a hajad ápolásához! 🙂
    Valószínűleg egy picit túl sokáig főzted a zselét. Én kb 4-5 percig szoktam, de közben folyamatosan nézem, hogy milyen az állaga. Mindenképp rögtön érdemes leszűrni, mikor leveszed a tűzről, mert hűlés közben sűrűsödhet.
    Ne add fel, legközelebb biztos jó lesz! 🙂

    1. Kedves Dóri!
      A lenmag zselé, ha rajta van a hajon, akkor meg lehet szárítani, vagy hagyjuk magától megszáradni a hajat?

    2. Szia!
      Nekem 2C magas porozitású hajam van, amit legalább 20êve vasalok. Szeretnék áttérni a cgm termékekre. Mit javasolnál nekem ezekkel az adottságokkal?

      1. Kedves Dóri! Nekem az a tulajdonságom hogy nem olvasom pontosan.
        S le se szűrtem. Se baj előbb utóbb kipereg a mag a hajból ahogy szárad! S most várom hogy megszáradjon magától! Törölköző be csavarva!😊😉

  3. Szuper ez az oldal, gratulálok! Nekem hullámos hajam van, az a fajta, ami úgy nézett ki jobb napokon, mint egy régi elrontott dauer, rosszabb napokon mint egy szénaboglya. Fél éve követem a göndör haj módszert, és a hajam teljesen átalakult, most már szeretem. Jó hogy van már magyar oldal is! A lenmagzselé szuper dolog. En egy bokaharisnyat szoktam egy kancso szájára tenni, es abba öntöm, a harisnyából aztán ki tudom nyomkodni a maradékot amikor már kihűlt.

  4. Kedves Dóri!

    Mi a véleményed más házilag elkészíthető hajpakolásokról? Gondolok itt konkrétan a tojásos-mézesre, vagy a tojásos-olivaolajasra.
    Ezekről is nagyon jó véleményeket olvastam, de nem tudom, hogy a göndör hajamnak is jót tesz e.

    1. Szia Dalma! A méz és az olivaolaj nagyon jót tesz a hajnak! Viszont sajnos a tojásban lévő fehérje túl nagy, nem tud bejutni a hajszál belsejébe. Ha fehérjés pakolást szeretnél, próbáld kefírrel vagy joghurttal!

  5. Koszi szepen a reszletes leirast.Meg fogom csinalni es ki fogom probalni.Tudnal nekem tanacsot adni, hogy hozzam vissza a hajam eredeti allapotat, 3b-3c rol visszaesett 3a ra.Mert ,hulye fejjel kiprobaltam a Cantu maszkot es balzsamot (csak egyszer) azota a hajam puha, nincs tartasa, a rugok csak a hajvegen maradnak meg, ket nap mulva mar semmi tartas pedig hasznalok hajhabot.Azelott frizzy volt a hajam, de volt volumene,es nem lehetett kifesulni.Elnezest az ekezetekert, România vagyok.Koszonom elore is a valaszod.Tisztelettel Mariana

    1. Szia Mariana!
      Ne haragudj, hogy csak most reagálok, remélem még nem késő!
      Az az érzésem, hogy kicsit túlhidratáltad a hajad. Ilyenkor érdemes fehérje tartalmú (pl.: hydrolized keratin) termékkel ellensúlyozni a problémát! Ha nem találsz ilyen pakolást, készítsd el házilag a rizsvizet (recept van itt a blogon), ez segíteni szokott nekem ilyen esetekben! Épp most írom a fehérje-hidratálás egyensúlyról szóló bejegyzést, hamarosan elérhető lesz 🙂

  6. Kedves Dóri!

    Ez a recept nagyon csodálatos, köszönet érte! Még ki kell tapasztalnom az arányokat, főzési időt, mennyit kenjek a hajamra, de már most az első próbálkozás után érzem, hogy ez így nagyon jó lesz.
    Én kevertem bele utólag illóolajat, mert egy picit furcsa nekem a szaga (frissen is).
    Örülnek a fürtjeim, és igazán hálásak!

  7. Kedves Dóri!
    Nagyon szuper a blogod, gratulálok hozzá! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a zselé felvitele előtt vagy után használhatok-e szerinted hajolajat? Kaptam ajándékba egy MoroccanOil-t, és nagyon megkedveltem az illatát, nem szeretnék lemondani róla, bár szívesen kipróbálnám ezt a szuper zselét is.
    Köszönöm előre is a válaszod!

  8. Szia! A lanyom haja nagyon gondor, de vekony szalu. Megnoni nem tud, folyton visszatorik. A teszt alapjan magasporozitasu, szeretnem tudni mik azok a lepesek, amivel a tapanyqgokat bent tudjuk tartani, es a hajszalakat erositeni. Szep napot!

  9. Szia. Jol ertem, hogy a zselenek a hajon kell maradnia mint egy nem kioblitendo balzsamkent?

    1. Szia! Pontosan így van! Nem fog látszani, mikor megszárad a hajad. Ha mégis picit kemény marad helyenként, kézzel megnyomkodod párszor és máris eltűnik!

  10. Szia Dóri!
    A fagyasztóból elővett lenmag zselé meddig áll el hűtőben? Ettől függően adagolnám.
    Még nem készültem fel a tárolásra, de muszáj volt megcsinálnom a zselét, nagyon izgatott vagyok.
    Előre is köszönöm válaszod 🙂

    1. Szia Nóri! Pontosan nem kísérleteztem ki, de szerintem max 4-5 napig áll el. Amikor édeskés lesz illata és zavaros az állaga, akkor már nem jó. Sok sikert!
      Dóri

  11. Szia! Nagyon szuper a recept már többször is használtam, gyönyörű tőle a hajam! Egy kérdésem van: a megmaradt kifőtt lenmaggal mit lehet kezdeni? Nem szeretném minden alkalommal kidobni, pazarlásnak érzem. Válaszod előre is köszönöm ☺️

    1. Szia! Kb 2-3x újra lehet használni a lenmagot, bár a harmadik főzésnél már lehet, hogy hígabb lesz a zselé. Vannak, akik joghurtba keverve megeszik a maradékot, illetve krékert sütnek belőle. 🙂

  12. Szia!
    Szeretném kipróbálni, de nem tudom hogy a festett szőkehajra jó lessz vagy nem.

  13. Kedves Dóri!
    Teljesen kezdő vagyok. Szeretném megkérdezni, hogy a lenmagzselé előtt/után kell/érdemes használni egyéb hajformázót (hab vagy zselé)?
    Köszönöm.

    1. Kedves Anita! A lenmag zselé előtt tehetsz fel bennhagyható balzsamot ha szeretnél. Utána javasolt a formazó termék, ami lehet hab vagy zselé. Magának a lenmag zselének is van egy enyhe tartó hatása egyébként. Ki kell tapasztalni, hogy neked melyik válik be!

  14. Kedves Dóri, Én is teljesen kezdő vagyok, sok éve festett kb. 2c/3a körüli alig vállig érő hajjal. Rég óta kínlódom. Mosás után már az második nap tiszta szálka, kiegyenesedik, szénakazal. Egyszer már végig csináltam a full hajmosást, két napig csodás volt. Természetesem boldogan folytatom. Kérdésem, a lenmag zselét lehet minden reggel használni, mert azért már megint kiugrott, szöszös és én csak két hetente mostam eddig hajat. Próbáltam most reggel, de mintha szárítana, vagy ez még az itt maradt múlt? Köszönöm!

  15. Sziasztok! Nekem a lengyel barátnőm mondta hogy ez náluk minden napos csodafegyver. És ők rendszeresen isszák is a lenmagzselét, pld. hajhullás esetén a legjobb. Olyankor napi 1-2 de it is megisznak 2-3 héten át, és rengeteg haj nő tőle

  16. Kedves Dóri!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a lenmagzselét minden típusnál lehet használni?
    Én most voltam először göndör fodrásznál, ő azt állapította meg, hogy hidratálásra van szüksége a hajamnak (pohár víz teszt alapján alacsony porozitású) és proteinre nem. A lenmagzselé elvileg protein, ezért nem javasolta. Te mit gondolsz?
    Köszönöm, Timi

  17. Kipróbáltam mind a lenmag zselét és a rizsvizet és nagyon bejöttek!
    Hosszú távú tapasztalataim még nincsenek.
    A lenmag zselé egyébként arczselének is kíváló és ránctalanító hatású.
    A hajam pedig nagyon szép fényes lett tőle és sokkal jobb tartást adott a hajamnak, mint a kedvenc – de nagyon nem természetes – hajhabom. Elképesztő!! Imádom.
    A rizsvízzel remélem sikerül a hajam növekedését serkenteni.
    Köszi a tanácsokat, Dóri! Nagyon szimpatikus a honlapod és a segítőkészséged is.
    Szeretettel: Kata

  18. Szia.Nekem nagyon vékony szálú hajam van, semmi tartása nincs.Eddig hajzselét raktam a vízes hajamra és úgy szárítottam meg hajkefével.A lenmag zselét tudom használni a taft hajzselé helyett?

  19. Szia.Én fújtam bele párat a kedvenc parfümömből, így még az illata is isteni.Köszi a receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük