Kezdő hajmosási rutin

A göndör haj ápolásánál nagyon sok termék, technika közül lehet választani. Lelkes kezdőként könnyű belekeveredni a sok „szakkifejezésbe”, pláne ha elkezdesz nézelődni különböző göndörséggel kapcsolatos instagram oldalakon, youtube videókon. Úgy gondolom, hogy okosan építkezve minimális (anyagi) befektetéssel el lehet kezdeni a tudatos hajápolást. Amikor az alapok már mennek, onnan tovább lehet lépni. Ha megszívleled a tanácsaimat, akár az első pár hajmosás után látványos eredményeket tudsz elérni, és minél tovább alkalmazod, annál szebbek lesznek a fürtjeid.

Először kezdj barátkozni a göndör alapelvekkel. Ha ez megvan, indulhatsz beszerző körútra!

(Semmilyen anyagi érdekem nem fűződik a következő termékekhez. Egyszerűen csak nekem beváltak, és ahogy a krémmánián olvasom, mások is elégedettek velük.)

Kelleni fog egy szulfátmentes sampon.

Én jelenleg a Nature box avokádós változatát használom és elégedett vagyok vele. Ha mégsem szimpatikus, sebaj! Ebben a terméklistában biztosan találsz kedvedre valót!

Fontos tudnivaló! Attól függően, hogy milyen gyakran mosol hajat, elképzelhető, hogy nem is minden mosáskor kell a sampon! Például ha heti 2x mosod a hajad, azt javaslom, hogy próbálj meg egyszer egy héten csak balzsamot használni, a másik alkalommal pedig sampont. Egyes göndör lányok ennél hosszabb időt is bírnak csak “balzsam-mosással” (angolul co-wash), ez nagyban függ a hajad porozitásától (erről még lesz szó). Ki kell kísérletezni 🙂

Ezután jöhet a szilikonmentes balzsam.

Szeretettel ajánlom a Garnier Hair Food valamelyik ápolóját, mivel ezek három terméket váltanak ki: balzsamként, mélyhidratálóként és hajban hagyható (ún. leave-in) ápolószerként is funkcionálnak. A makadámdiós a kedvencem, de a banános is szuper!

Végül egy hajzselé.

Ha szeretsz főzőcskézni, javaslom, hogy főzz egy jó lenmag zselét (recept fázisfotókkal itt)!

Ha nem akarsz ezzel pepecselni, szükséged lesz egy alkoholmentes zselére. Én jelenleg a Lidl saját márkás termékét használom (kb 350 Ft), ami teszi a dolgát, de nem vagyok tőle elragadtatva. Még keresem az igazit.

Egyelőre ennyi elég is lesz. 🙂

Egyik délután, mikor kipihent vagy és este nem kell menned sehova, jöhet az első göndörbarát hajmosásod!

1. Még egyszer utoljára mosd meg a hajad a régi, szulfátot tartalmazó samponoddal (hogy eltávolítsd a hajadból a szilikonokat)

2. Jó bőven kend be a hajad az új balzsammal, nyomkodd jól a tincseidbe (úgy, hogy cuppogós hangot adjon), majd hagyd hatni kb 10 percig (ilyenkor érdemes a gubancokat kifésülni). Öblítsd ki egy részét.

3. A még csöpögő, vizes hajkoronádon oszlasd el a zselét a hajvégekig. Csavard a hajad 5-10 percre egy pamut pólóba, majd vedd le és hagyd megszáradni. A zselé keményre szárad, de ne félj, ez a terv része! Mikor teljesen száraz a hajad, párszor megnyomkodod a tincseket és eltűnik a keménység. (angolul ezt úgy nevezik, hogy SOTC – scrunch out the crunch)

A következő mosáskor annyi lesz a különbség, hogy az 1. pontban a már göndörbarát sampont (esetleg csak balzsamot) kell használni, a többi marad.

Nincs más hátra, mint előre! Haj ne maradjon szárazon! 🙂

Tovább olvasok

22 hozzászólás

  1. Az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet, ha fodrászhoz mész?
    Viszed magaddal a termékeket, amiket használsz, meg a törölköző helyett a pólót? Mert gondolom egy alkalom is tönkre tudja vágni a már egészséges fürtöket.

    1. Igen, tudom, hogy fura, de viszem a termékeimet ha fodrászhoz megyek. Eddig nem sértődött meg a fodrász. Sőt, azt mondta, hogy mások is szokták és nincs vele semmi gond. 🙂 Múltkor a hajvágás végén szeretett volna a hajamra fújni hajvégápolót, aminek az első 3 összetevője szilikon volt. Udvariasan megkértem, hogy ne tegye. Megkérdezte miért és tök jót beszélgettünk a göndör hajról. Azt mondta, beleolvas a blogba is.

  2. Kedves Dóri!
    Egy ideje követem az oldalad. Tudom, hogy rengetegen köszönik meg a munkád de szeretném és is megköszönni, hogy foglalkozol ezzel a témával. Igazán rengeteget segít.
    Pár hónapja kipróbáltam a Garnier Hair Food Papaya hajbalzsamját és nagyon jó lett a hajam textúrája, puha volt és segített hangsúlyosabbá tenni a fürtöket. Sajnos pár hajmosás után a fejbőröm viszketni kezdett és ha úgy mostam meg a hajam, hogy az a hátamat érte, akkor kiütéses lettem (más szóval kiderült, hogy allergiás vagyok rá).
    Azóta sok más hajbalzsamot is kipróbáltam a listádról (például Ziaja) viszont 2-3 nap után nagyon száraz lesz a hajam (5 naponta mosok hajat). Van esetleg egy másik javaslatod Garnier Hair Food mellett, ami neked bevált?
    Előre is köszönöm!

  3. Én is köszönöm, Dóri, a munkádat ezzel a speciális területtel kapcsolatban! Nagyon hiánypótló!
    Én a napokban találkoztam először a CG Method-dal, még ott járok, hogy szeretném elkezdeni, a termékeket nézegetem… De ahogy végigböngészem őket, egyszerűen mindenben van alkohol!
    Az általad említett Hair Food 3in1 termékek közül szerettem volna pl. választani balzsamot, de mindben írják a Benzyl Alcohol-t. Vagy ez még belefér? (Ja, és a terméklistás samponok közül is, amiket néztem, mindben láttam… 🙁 ) Szeretnék privátban tanácsokat kérni, kérdezni Tőled, nem tudom, erre lenne-e lehetőség, ill. hol… 🙂

    1. Szia! A Benzyl alkohol nevével ellentétben nem rossz, szárító alkohol, hanem inkább hidratáló hatású. Nyugodtan vehetsz ezt tartalmazó terméket! Privátban is beszélhetünk, írok emailt, ha az megfelel?!

  4. Kedves Dóri!
    Az lenne a kérdésem, hogy jól látom, hogy itt a képen az Xtava Black Orchid diffúzora van, vagy csak hasonlít hozzá? Te ezt hol vetted? Nagyon dicsérik külföldön az Xtavat, és szerintem beneveznék egyre, csak a szállítási költség Amerikából kicsit borsos. A mostani diffúzorom nem túl jó.
    Köszi a válaszod előre is!
    Üdv,
    Kata
    Ui. ja, amúgy nagyon-nagyon jó az oldalad, nagyon szeretem! 🙂

    1. Kedves Kata!
      Sajnos ez nem a Black Orchid diffúzor, hanem a Remington hajszárítómhoz kapott sima diffúzor. Nekem is nagy álmom egy Xtava Black Orchid, de eddig pont a szállítási költség miatt nem ruháztam be rá. A másik problémám az vele, hogy nem univerzális a csatlakozója, emiatt valószínűleg hajszárítót is kellene venni hozzá, ami szintén sokat dob az áron… Esetleg ha ketten egyszerre rendelünk, felére csökken a szállítás? 🙂

      Üdv, Dóri

      1. Én a méretei alapján úgy látom, hogy jó lenne/ vagy közel jó lenne a hajszárítómhoz (Excellent Style a márka, a száma lekopott :-D), vagy ha nem, akkor biztos, hogy megoldanám. Amcsiban is meg szokták ezt oldani házilagosan. 🙂 Szóval, a céggel felvettem a kapcsolatot, onnan 16 dolcsi lenne csak, plusz 15-25% kedvezmény, de sajnos nem szállítanak külföldre. 🙁 Így marad az Amazon, vagy az ebay. Amazonon megnéztem, és sajnos ha 2-őt rendelek, akkor a szállítási költség nem marad ugyanannyi, hanem az is megduplázódik. Nem is értem, miért. Német és brit amazonon meg nem forgalmazzák. Próbáltam rendelni egy fülöp-szigeteki oldalról 1500 pezóért, de külföldre nem szállítanak. 😀

  5. Szia, még elég új vagyok ebben a témában de a Garnier Hair Food- ot is lehet co-wash ként használni?

    1. Szia! Még nem próbáltam, elképzelhető, hogy jó lehet. Egy dilemmám van, hogy túl sűrű és talán nehezebb alaposan lemosni a fejbőrről. Általában co-washként sima drogériás balzsamokat szoktak használni, mert azok folyékonyabbak. Ha kipróbálod és működik, mindenképp írd meg kérlek 🙂

  6. Szia! Azt megkérdezhetem, hogy neked milyen típusú hajad van? (porozitás, vékony/vastag) 🙂 köszi

  7. Szia!A napokban találtam az oldaladra és úgy gondoltam, hogy belevágok a hullámosításba. 🙂 Eddig ha lassan hagytam megszáradni, illetve odakinn a napon, akkor 2B típusú lett a hajam, de ez csak az első fésülésig tart, onnantól tök egyenes lesz az egész. Mondjuk a fenekemig ér, szóval van ami lehúzza. 🙂 Bár most készülök egy nagyobb mennyiséget vágatni. 🙂
    Egy gondom van csak… nekem egy este alatt otthon, főleg ilyen időben, nem fog megszáradni a hajam hajszárító nélkül. Illetve a fejbőröm az tuti vizes marad… arra rásegíthetek hajszárítóval esetleg? Van hideg levegő is rajta.
    Ha eddig is szulfát mentes sampont használtam, akkor használhatom a cgm-re alkalmas sampont, már az első mosásnál is, igaz?
    Előre is köszi 🙂

    1. Szia! De jó, örülök, hogy belevágsz! Nyugodtan száríthatod a hajad, én is szoktam, főként a fejbőrömet! Általában közepes hőmérséklettel szárítom, és lehetőleg úgy, hogy ne fújja szét a hajszárító a tincseket.
      Elvileg első mosásnál azért mondják, hogy szulfáttal moss hajat, hogy a többi szilikont tartalmazó terméket kimosd a hajadból. Szerintem e nélkül is belevághatsz. Hajrá 🙂

  8. Kedves Dóri!

    Először is nagy köszönet az oldaladért, abszolút hiánypótló.
    Most vágtam bele a CGM-be, a lenmagzselé szuperül működik, hihetetlen!
    Viszont amit észrevettem, hogy a hajam bár göndörebb lett, de mintha összeesett-összecuppant volna. Nem vészes, de azért kicsit zavar, hogy kevesebbnek néz ki.
    Tapasztaltál ilyet? Van ötleted, mivel varázsolhatnám dúshatásúbbá a hajamat?

    Köszi szépen!

    Minna

  9. Szia!

    Visszavonom az előző kérdésemet, már nem cuppan össze a hajam, egyre jobb és jobb! Ilyen göndör utoljára 10 éve nem volt a hajam, nagyon örülök.
    A Nature Box olívaolajos samponját használom, remélem bírni fogja a fejbőröm, sokan írták, hogy viszketnek tőle és nekem is kicsit viszketett másnap a fejbőröm – remélem nem ettől volt…
    A lenmagzselé csodálatos, nagyon bevált.
    Vettem Cantu termékeket is, a “Come ack Curl next day”-t próbáltam eddig és nagyon jól szuperált!
    Balzsamok terén eddig az Alterra gránátalmás termékét használtam és jól működött ez is, de az alkohol miatt gondoltam jobb váltani és beruháztam a Garnier 3in1 aloés hairfoodjára – kíváncsi vagyok, milyen lesz.

    Még egyszer köszi az oldalt, megváltoztatta az életemet a CGM… !

  10. Nagyon örülök,hogy megtaláltalak.
    Festett hajra is működik a kezdő rutin, vagy kell valami speciális pakolás rá?
    Válszodat előre is köszönöm!

  11. Kedves Dóri! A fésüléssel kapcsolatosan annyi lenne a kérdésem, hogy milyen fésűt használsz míg a balzsam a hajadon van? Csak ekkor szoktad rendben rakni a gubancokat?:)

    1. Szia Era! Nekem a tangle teezer vált be, ezzel relatíve könnyű kifésülni az irtó gubancos hajamat. Sima, marokba fogós változatom van, de ha újra vehetném, lehet a nyeleset választanám (wet brush). Nagyrészt csak ilyenkor szoktam fésülni, kivéve, ha nagy gubanc van a hajamban.

  12. Szia! Nekem a mai volt az első mosás, hálás vagyok a tippekért, mert hiába jó az angolom, külföldi videókból nem tudtam összerakni mikor mit is használnak.

    A zselét a kezdetektől fogva ajánlod? Még nem vettem, és kicsit tartok tőle. Én magamat jelenleg olyan 2A-ra lőném be, néhány hullámosabb tinccsel (remélem idővel azért alakulni fog :D), viszont a nap végére eléggé “kirúgta” magát a hajam. Nedvesen, és utána pár óráig pedig olyan szép volt.
    Segítene rajta a zselé? Félek, hogy mivel nem annyira hullámos/göndör, csak zsíros hatást keltene.

    Köszi előre is!

  13. Szia! megkérdezhetném hogy az első hajmosásnál a hármas pontban a zselénél milyen zselét értesz? lenmagzselé vagy hajhabot/zhajformázó zselét?

    Válaszodat előre is köszönöm!

  14. Kedves Dóri!

    A napokban vetettem magam bele a CGM tanulmányozásába, nagyon sokat segített az oldalad, köszönöm hogy erről írsz!

    Lenne viszont két kérdésem, amire annyira nem találtam választ vagy csak nem egyértelmű. Az egyik az, hogy a balzsamot/leave in-t illetve a hajformázókat a hajtövekre is tegyük vagy ne. Világ életemben azt mondogatták nekem, hogy balzsamot stb nem szabad hajtőre tenni, mert zsírosítja.
    Másik kérdésem pedig a szárítást illeti. Fejet lehajtva szárítsuk a hajunkat vagy ne?

    Válaszodat előre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük