Nincs többé korpa, csak gyönyörű haj

Sajnos a korpa nem válogat, a felnőtt népesség több, mint felét érinti valamilyen formában. Ha valakinek korpás a haja, az nem azt jelenti, hogy ápolatlan, vagy túl ritkán mos hajat. Ez a fejbőr eltérése! Egyáltalán nem kell szégyenkezni miatta.

A fejbőr felső rétegében lévő sejtek folyamatosan termelődnek, amikor szükség van rájuk. Ezután elhalnak és leválnak a bőr felszínéről. Ha korpás a hajad, a fejbőr sejtjeid a normálisnál gyorsabban válnak le.

A tudomány mai állása szerint a korpásodás kialakulását három fő tényező befolyásolja: a faggyútermelés, az egyéni hajlam és egy gomba (Malassezia) megtelepedése a fejbőrön. Ezen tényezők kölcsönhatása befolyásolja, hogy mikor és milyen mértékben lesz korpás a fejbőröd.

Fontos elkülöníteni, hogy száraz vagy zsíros korpád van-e. Mindkettőnél hasonlóak a tünetek: viszkető és hámló fejbőr.

1. Száraz fejbőr

Gyakran a fejbőr mellett a test többi része is száraz: pl. karok, lábak.
Szintén rizikófaktorok lehetnek:

  • hideg, száraz levegő
  • kontakt dermatitis: allergiás reakció pl. samponokra, hajsprayre
  • magasabb életkor

Kezelése:

  • használj gyengédebb, fejbőr barát sampont – szerencsére a göndörbarát (szulfát és szárító alkoholmentes) termékek nagyobb része ilyen. Sokszor magában a szulfátos sampon elhagyása javíthat a panaszokon
  • fejbőr hidratálása sokat segíthet – próbáld meg este fejbőrödet hidratáló termékkel bedörzsölni. Ha reggelre csökken a korpa, valószínű csak száraz a fejbőröd

Száraz korpa

Zsíros korpa

apróbb, pontszerű hámlás jellemzi

nagyobb lemezekben leváló, zsíros jellegű, sárgás / fehéres korpa

viszkető fejbőr

a test többi részén is száraz a bőr

szemöldökön, az orr két oldalán is hasonló tünetek

2. Zsíros fejbőr

A korpa egyik gyakori oka a seborrheás dermatitis (bőrgyulladás) vagy seborrhea. Ennél az elváltozásnál a bőr zsíros, viszket, hámlik, a lehámlott terület pedig vörös. A korpa itt nagyobb (3-4 mm-es) lemezekben válik le, sárgás vagy fehéres színű. Nem csak a fejbőrön alakulhat ki, hanem bárhol, ahol zsírmirigyek találhatók a bőrben. Gyakran fordul elő a fül előtt – mögött, szemöldökön, az orr két oldalán, a nevetőredőben, a mellkason és a hónaljban. (Kisbabákon előforduló változata a koszmó.)

Tudtad? A fejbőr egyedülálló környezetet képvisel, a vastag hajszálak, a nagyszámú izzadság- és faggyúmirigy, valamint a magas relatív páratartalom, kifejezetten kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusok megtapadásához. A Malassezia furfur (régi nevén Pityrosporum ovale) teljesen egészséges emberek fejbőrén is előforduló élesztőgomba, ami táplálékforrásként a fejbőrön termelődő olajat (lipideket) használja fel. Egy teória szerint erre a gombára reagál fokozottan az immunrendszer, és ez okozza a korpásodást.  

Mit lehet tenni?

1. „Pre-poo” kezelés

Ez az érdekes szó a hajmosás előtt, még száraz hajra és fejbőrre kent hidratáló összetevő (olaj, balzsam) használatát jelenti. Mind a száraz, mind a zsíros korpa esetén jól használható módszer.

Az egyik leghatásosabb olaj erre a célra a kókuszolaj. A kókuszolaj ún. penetráló olaj, ami azt jelenti, hogy be tud hatolni a hajszálba és a bőr legfelső rétege (epidermis) alá, így véd a kiszáradástól.

Az esszenciális olajok közül tudományosan bizonyított korpásodás elleni hatása van a teafaolajnak, ill. egyes cikkek szerint jó lehet még a bergamott, a citromfű, a borsmenta és a kakukkfű olaja. Fontos, hogy az esszenciális olajokat nem szabad közvetlenül a fejbőrre kenni! Inkább valamilyen vivőanyagba keverj néhány cseppet: pl. kókuszolajba, olivaolajba, aloe vera gélbe, vagy akár a samponodba is keverheted!

(Pro tipp: Ha nem akarsz mindent összeolajozni, de szeretnél hosszabb kezelést végezni, használj zuhanysapkát.

2. Fejbőr masszírozás

Jöhet egy finom masszázs? Nem csak a stressz szintedet csökkenti, hanem a fejbőrnek is jól esik. A masszírozás segít leválasztani az elhalt hámsejteket. Használhatod az ujjaidat, ha nem hosszú a körmöd, vagy akár só + olaj kombinációját. Ami nekem a legjobban bevált erre (és a hajam kifésülésére is) a tangle teezer kefe. Mivel finom, rugalmas sörtéi vannak, nem sérti fel a fejbőrömet. Persze vehetsz kifejezetten erre a célra kifejlesztett fejbőr kefét (“scalp vagy shampoo brush”) is. Fontos, hogy a masszírozáskor légy gyengéd! Ha sebes lesz a fejbőröd, az fertőzéshez vezethet!

3. Sampon

Számos korpásodás elleni sampon van a piacon, a legismertebbek talán a Head&Shoulders és a Nizoral. Sajnos ezek szulfátot tartalmaznak, ezért szárítják a hajat. Ha beváltak Neked, nem muszáj váltanod, de figyelj rá, hogy minél kevesebb kerüljön belőlük a hajadra! Ha viszont kipróbálnál valamilyen göndörbarát terméket, összeszedtem néhányat:

  • Chuleevandevi B16 Sompoi Sampon
  • Coslys bio sampon korpás hajra organikus borostyánnal
  • dr. Organic Teafa Sampon Khadi Ayurvédikus Sampon Neem
  • Manna Natúr Sampon Zsíros, Korpás Hajra
  • MediNatural Teafaolaj Sampon
  • Neutrogena T/Gel
  • Yamuna Tavaszi kankalin sampon zsíros, korpás hajra

A táblázatban a leggyakoribb korpásodás elleni összetevőket és jellemzőiket találod:

ÖSSZETEVŐ
(Göndörbarát/Nem göndörbarát)
HATÁS
Szalicilsav
(Neutrogena T/Gel)
Eltávolítja a fejbőrről leválni készülő sejteket.
Sajnos kiszáríthatja a fejbőrt, emiatt ismét korpa alakulhat ki.
Kőszénkátrány (Coal tar)
(Neutrogena T/Gel)
Lassítja a bőrsejtek túlzott növekedését és leválását.
Vigyázat ősz és szőke hajúak, ez az összetevő átmenetileg elszínezheti a hajat!
Teafaolaj
(pl.: MediNatural Teafaolaj Sampon,
dr. Organic Teafa Sampon,
Swiss-O-Par Teafaolaj Sampon)
Természetes összetevő, ami a kutatások szerint a megfelelő koncentrációban (5%) gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.
Hátránya, hogy arra érzékenyeknél allergiás reakciót okozhat
Szelenium szulfid
(Selsun Blue)
Gombaellenes hatású és segít megelőzni a bőrsejtek leválását.
Vigyázat ősz és szőke hajúak, ez az összetevő megváltoztathatja a hajszínt!

Ketoconazol
(Nizoral)

Gombaölő
Cink pirition
(Head and Shoulders)
Gombaölő tulajdonságú. általában elég gyengédek ahhoz, hogy minden nap használhatóak legyenek (ha szükséges)

4. Almaecetes áztatás

A hígított almaecet tisztítja a fejbőrt: A benne lévő ecetsav antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.

Használata: 1 egység almaecetet keverj össze 2 egység vízzel, öntsd a nedves hajadra, majd hagyd rajta pár percig. Öblítsd le, majd használj valamilyen jó illatú formázó terméket, hogy elvegye az ecetszagot 🙂

Lesz majd erről egy külön bejegyzés is, kis türelmet kérek 🙂

5. Még néhány alapszabály

  • Alaposan öblítsd ki a hajadból a sampont!
  • A balzsam és egyéb hajformázók lehetőség szerint ne kerüljenek a fejbőrre.
  • Szárítsd meg a hajad, mielőtt aludni mész – de legalább a fejbőrt!
  • Napfény – UV sugárzás gátolhatja a korpa kialakulását

Pro tipp: Fejbőr irritációt, viszketést (kontakt dermatitist) okozhat néhány tartósítószer is. A göndör közösség őket viszkető (Itchy) M-nek becézi. Ők a Methylchloroisothiazolinone (MCI) és a Methylisothiazolinone (MI).
Ha újkeletű viszketést tapasztalsz, olvasd el a termékek összetevőit, hátha ezek a fránya tartósítószerek okozzák!

 

Ami nekem bevált

Köszönöm, hogy idáig elolvastad ezt az extra hosszú bejegyzést! Befejezésül röviden összefoglalom, nekem mi vált be. Lassan 1,5 évtizede birkózom seborrheás dermatitissel. Szinte mindent kipróbáltam már, de azt hiszem, végül megtaláltam a nyerő kombinációmat. Íme:

  • Pre-pooként a Cantu Shea Butter Tea Tree & Jojoba Hair & Scalp Oil vált be leginkább. Szépen hidratál, nyugtat és szuper az illata!
  • Ezt követi az As I am Dry & Itchy sampon. Ez a cucc folyékony arany!! 5-6 napra is megszűnteti a viszketést és a hámlást!
  • Majd tényleg csak néhány csepp az éppen gyulladt területekre a Philip Kingsley Flaky/Itchy Scalp Korpásodás elleni Fejbőr Tonikból. Ez utóbbi tartalmaz szárító alkoholt (tehát nem szigorúan göndörbarát!), de mivel a hajamra nem jut belőle, nem okoz gondot.

Online rendeltem ezeket a termékeket a lookfantastic.com-ról.

Sajnos gyakran előfordul, hogy többféle módszert ki kell próbálni, mielőtt a saját nyerő kombinációdat megtalálod. De ne add fel! Ha viszont az állapotod rosszabb lesz, a fejbőröd pirossá, érzékennyé válik, vagy a bőrfelszíned más területein is furcsa eltéréseket látsz, mindenképp menj el bőrgyógyászhoz! Előfordulhat, hogy más bőrbetegséged van, ami gyógyszeres kezelést igényel (pl.: eczema, psoriasis)

Ne feledd: az egészséges haj az egészséges fejbőrrel kezdődik!

Tovább olvasok

11 hozzászólás

  1. Sok évig küzdöttem a korpával, mikor egy diétázásnak köszönhetően kiderült, hogy valójában tejfehérje érzékenységem van.
    Amióta nem eszem semmilyen tejterméket (se tej, se joghurt, se kefír, se túró, se lágy sajtok), azóta nem korpásodik a fejbőröm.
    A hosszú érlelésű kemény sajtokkal nincs bajom.
    Egyszer nem tartottam be a diétámat 2 hétig és visszajött a korpa, amit újabb 6-8 hét szigorú diétával sikerült megint megszüntetnem, úgyhogy elég biztos vagyok abban, hogy nálam az étkezésem és a fejbőröm korpásodása között közvetlen kapcsolat van.

  2. Szia Dóri! nekem szuper a kókuszolaj. Szerinted milyen gyakran lehet ilyen pakolással kezdeni a hajmosást? S utána jó a szulfátmentes sampon? köszi, hogy vagy. nagyon szeretem az oldaladat 🙂

    1. Szia Anna! Mikor épp rossz állapotú a fejbőrön, minden mosás előtt szoktam pakolást csinálni. Talán most ha jön a melegebb idő, kevésbé gyakran is elég.
      Szulfátmentes samponok közt is van különbség, de szerintem amiben közepes erősségű tisztító anyag (sodium olefin sulfonate) van, az le tudja szedni az olajat.
      Örülök, hogy tetszik az oldal! Majd próbálok még írni, de most született kisbabám, úgyhogy nem gyakran van szabadidőm 🙂

  3. Kedves Dóri! Köszönjük szépen ezt a hasznos cikket is 🙂 azt szeretném kérdezni, hogy te honnan szoktad rendelni az As I am Itchy sampont? Ki szeretném próbálni én is 🙂 Köszönöm, ha tudsz válaszolni! Szép napot, Márti

  4. Kedves Dóri!
    Első sorban szeretném megírni, hogy nagyon hasznos ez az oldal, rengeteg jó infót találtam rajta, ami sokat segít majd, köszönöm. 🙂 Bármilyen hihetetlnül hangzik viszont, én pár hónapja vagyok csak hullámos&göndör hajú, mert egy betegség miatt sok gyógyszert és biológiai kezelést kapok és attól valahogy mutálódott a szögegyenes hajam… :’D A lényeg, hogy seborrheás is lett tőle a bőröm, bár csak ritkán jön ki, viszont én az Uriage DS Hair samponját használom, de néztem, hogy a listában nem szerepel, így gondolom az nem göndörbarát.. 🙁 Én nem érzem zsírosnak a fejbőrömet most már, de száraznak sem feltétlenül, mintha most tökéletes állapotban lenne. 🙂 Tudnál esetleg olyan sampont ajánlani, ami göndörbarát és fejbőrápoló egyben (?), mert most szép a fejbőröm, de félek más sampont rákenni, nehogy kijöjjön újra a korpa. 🙁 (Ami jó zsíros és száraz fejbőrre is.) A tincseim még elég keszekuszák és szárazak, mert kb 2 hete hordom hullámosan a hajamat és még kezelnem kell, hogy szép legyen, ezért szeretnék göndörbarát termékre váltani. 🙂 Köszönöm, hogy elolvastad, picit hosszúra sikeredett…. :’) Üdv, Niki

  5. Szia Dóri!
    Én egy fodrásztól hallottam, hogy a korpásodás elleni samponok valojában csak visszatapasztják az elhalt hámsejteket a bőrhöz. Ezáltal leht a fejbőrön egy bőrréteg, ami elhalt hámsejtekből áll és ez a hajhagymákat nem hagyja oxigénhez jutni így elindulhat a hajhullás.
    Mit gondolsz, ez a veszély CGM termékeknél is előfurdulhat? Mely összetevők tehetik ezt a rendkívül káros hatást?
    U.i.: eszméletlen jó ez a blog, soha ne hagyd abba!🥰

  6. Szia, nagyon hasznosnak találtam a cikkedet, főleg így ősszel a korpa szezon elején😂. Nagyon érdekelne az almaecetes tisztításról cikk vagy ennek a folyamata. Írtad is, hogy majd lesz róla infó, csak sajnos nem találtam meg. 🫶🏻

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük