A göndör haj ápolása – Mit nem szeret a göndör haj?

Ebben a bejegyzésben szeretnék néhány alapvető tudnivalóval szolgálni a göndör haj megfelelő ápolásáról, illetve pontosabban arról, hogy mit NE tegyünk.

A fő alapelv, hogy a göndör haj alapvetően száraz. Emiatt kettős teendőnk van:

  • Egyrészt nem szabad megfosztanunk attól a kevés természetes olajtól, ami igyekszik bevonni és óvni a hajszálakat a kiszáradástól.
  • Másrészt rendszeresen és alaposan hidratálni kell a hajunkat (pl.: különböző balzsamokkal, mélyhidratálókkal).

A dolgunkat sajnos megnehezíti, hogy a legtöbb forgalomban lévő sampon és balzsam (még a kifejezetten göndör hajra valóak is! 🙁 ) nagy mennyiségben tartalmaznak káros összetevőket. Mik is ezek?

1. Szulfátok

A samponok legfontosabb feladata, hogy a hajat a rárakódott kosztól, túl sok zsírtól megszabadítsa. Ennek fő elkövetői az erős detergens hatású, habzást elősegítő szulfátok. Legismertebb képviselőjük a Sodium laureth sulfate, ill. Ammonium laureth sulfate. Szinte garantálni tudom, ha most kezedbe veszed az általad használt sampont, és megnézed az összetevőit, előkelő helyen fog rajta szerepelni valamelyik szulfát. Egyenes haj esetén nem okoznak különösebb gondot, de a göndör fürtök érzékenyebbek, elegendőek számukra a gyengédebben tisztító összetevők.

2. Szilikonok

Szilikon tartalmú anyagokat nem csak sütőformákban és mellimplantátumokban találhatunk, hanem a hajbalzsamunkban is. Feladatuk, hogy szépen csillogóvá, könnyen kifésülhetővé tegyék a hajat. Sőt, egyes szilikonok védik a hajat a hőhatásoktól és a festett hajat a kifakulástól. Ez jól hangzik, ugye? Igen, csak az a probléma, hogy rendszeresen használva a víz számára áthatolhatatlan réteget képeznek a hajszál felszínén (szépen hagyja a hajadat szomjan halni), amit nem lehet mással leoldani, csak az előbb említett szulfátokkal. Így  egy ördögi kör alakul ki. Ezek az összetevők általában -cone, -conol, -xane végződésűek, legismertebb képviselőjük a dimethicone és amodimethicone.

/Fontos: A hajápoló szerek gyártói időnként hallgatnak a vásárlóikra, ennek köszönhetően kémikusaik előrukkoltak a vízoldékony szilikonokkal. Őket arról lehet felismerni, hogy PEG- előtaggal rendelkeznek, mögötte egy számmal. Ha a szám meghaladja a 8-at, az anyag megfelelően vízoldékony. Tehát bár a dimethicone önmagában nem göndörbarát, ha PEG-8 dimethicone-t tartalmaz a balzsamod, nyugodtan használhatod./

szilikonok

3. Szárító alkoholok

Ha ezeken felbuzdulva sikerült szulfát- és szilikonmentes hajápolási termékre szert tegyél, még mindig ne igyál előre a medve bőrére! Sajnos megbújhatnak az összetevők közt szárító alkoholok. Ők leggyakrabban isopropyl alcohol, vagy alcohol denat. névre hallgatnak. Hogyan hatnak ezek? Érezted magad már kiszáradva nagyobb adag alkohol elfogyasztása után? A hajad is így érzi magát, ha alkoholban fürdeted. 🙂 Ajánlatos őket is elkerülni.

alkoholok

 

+1. Erős hőhatás

Három a magyar igazság és egy a ráadás. Következzen hát a ráadás! Lehet, hogy szíven üt amit most írni fogok, de sajnos muszáj. Ha szeretnél egészséges göndör fürtöket, ideje elengedned a hővel történő hajformázókat. A hajegyenesítők, hajsütő vasak, kreppelők mind-mind roncsolják a hajszálak szerkezetét. Kiszárad, töredezik tőlük, még akkor is, ha használsz hővédőt. Sőt, a legforróbb fokozaton történő hajszárítás is túl sok lehet a göndör hajnak. Nem azt mondom, hogy ezután soha nem használhatod őket, de az elején, amikor a hajad próbálja kiheverni a sok macerát, nem javaslom a további sütögetést…

Most már tudod, kik a hajad ellenségei. Ne félj, a következő bejegyzésben megismerkedünk a barátaival is!

Tovább olvasok

11 hozzászólás

  1. Szia, szuper ez az oldal. Ismered esetleg a Davines termékeket? Mi a véleményed a kifejezett göndör haj termékcsaládról, a Love-ról? Amennyiben pozitív, ajánlanál onnan bármi mást is, ami a palettáról a göndör hajúaknak való (pl fejbőrterápiák)? Köszönöm!

  2. Kedves Dori! Mi a velemenyed a benzyl alcoholrol? Ellentmondasos informaciokat talalok a neten. Koszonom valaszod 🙂

    1. Szia Hel! Tudomásom szerint a benzyl alcohol neve ellenére egy hidratáló összetevő, ezért nem zavar, ha a termék összetevői közt szerepel. Milyen ellentmondást találtál róla?

    2. Szia! Olvasom cikket ami szuper, viszont küzdök a hajammal. Természetes göndör ,száraz hajam van és nem is no ugye semmit. Szeretném ha megfelelő hidratalasba reszesukne, persze káros anyag mentesen! Milyen márkát ajánlanak?! Segíts kérlek! Koós Niki

  3. Sziasztok! Ismeri valaki az Esszencia natúr termékeket? Magyar cég, első (többedik) olvasásra is elég barátságos összetevőket vonultatnak fel.
    Előre is köszönöm! 🙂

  4. SZiasztok
    Ha találok is olyan hajbalzsamot amit szilikon, szulfát mentes… az alkohol sokban benne van.
    Cetearyl Alcohol néven.
    Vannak olyan termékek amik mind a három összetevő nélküliek?

  5. Szia, mi a véleményed a Hair Manya Hi Density Curl termékről? Ismered? Évek óta használom, de csak most ismerkedem a cgm- mel. Köszönöm! D.

    1. Szia Dóri! Sajnos nem ismerem ezt a terméket. Összetevői alapján van benne szilikon, emiatt ha szeretnéd használni, időnként érdemes erősebb tisztító hatású samponnal is megmosni a hajad, hogy az leszedje a felrakódást.

  6. Sziasztok. 😀
    Tud valaki esetleg egy jó fodrászt ajánlani Veszprém környékén, aki ért is a göndör hajakhoz? Csak egy a hajamnak megfelelő vágást szeretnék. Sajnos akiket én ismerek, ők azt mondják hogy értenek hozzá és rögtön előkapják az egyik zsebükből a szulfátot, a másik zsebükből a szilikont, ráadásnak egy kis tűzforró hajszárítóval.

  7. Szia Dóri!
    Nagyon köszi az oldalt, rengeteget segítesz vele!!
    Én ott akadtam el, hogy vannak mindenféle szulfátok, ami nem a sodium lauryl sulfate, sodium-coco”valami” -sulfate meg ilyenek, azok mehetnek? Van esetleg olyan listád, amiben benne vannak a hidratáló alkohol származékok, meg a nem káros szulfát származékok? A legtöbb kézműves hajmosó szappanban is van valamilyen növényi olaj szulfátja, és nem tudok kiigazodni, hogy az baj-e, vagy mehet. Nagyon köszi a választ előre is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük