Miért száraz a göndör haj és mit tegyek ellene?

A göndör haj olyan, mint egy kanyargós csúszda. Lassabb rajta a csúszás.
Az első bejegyzésben említettem, hogy a göndör haj száraz. Miért is van ez?

Normál esetben a fejbőrt és a hajszálakat természetes olajozó rendszer, azaz faggyú vonja be. Ezt a többek közt zsírsavakból, viaszészterből, szkvalénből, koleszterinből és E vitaminból álló anyagot a fejbőrben nagy mennyiségben jelen lévő faggyúmirigyek termelik. A termelődő faggyú eloszlik a hajszálakon a tövektől egészen a hajvégekig (lecsúszik rajta, mint egy csúszdán). Feladata, hogy a hajat puhává, csillogóvá, hajlékonnyá tegye, és biztosítsa megfelelő víztartalmát.

A göndör haj szerkezete megnehezíti a jótékony faggyú hajvégek felé csúszását. Ennek következménye, hogy a nem „beolajozott” hajszálból a megkötött víz elpárolog, és a haj kiszárad, könnyebben töredezik.

Ahhoz, hogy a haj hidratált legyen, elsősorban vízre van szüksége. (Tehát ha a balzsamod első összetevője aqua, jó nyomon jársz. Ha nincs az első két összetevő között víz, valószínűleg nem lesz megfelelően hidratáló a termék.) Sima vízzel azonban nem tudjuk hosszútávon hidratálni a hajat. Ilyenkor jönnek számításba a balzsamok, nem kiöblítendő hajápolók és mélyhidratálók. Ezeknek a hajápoló szereknek a feladata, hogy a haj minőségét javítsák:

  • puhává, hidratálttá teszi
  • lesimítja a hajszál legkülső rétegét, a kutikulákat (csökkenti a haj porozitását)
  • könnyebb kifésülhetőséget biztosít
  • csökkenti a haj elektrosztatikus töltését
  • javítja a rugalmasságát

Mit tartalmazzon egy jó balzsam?

Először is egy olyan anyagot, ami segíti a víz bejutását a hajszál belsejébe. Ezek a humektáns szerek nagy fokban hidrofil (vízzel könnyen keveredő) molekulák, melyek a környezetből magukhoz vonzzák, és ott megkötik a nedvességet. Ebbe a csoportba tartozik többek között a glicerin, a propilén glikol, a pantenol, a méz és az aloe vera. Különböző aminosavak és fehérjék szintén ilyen hatással vannak a hajra, de vigyázni kell a megfelelő hidratálás – fehérje egyensúlyra (erről még lesz szó egy másik bejegyzésben).
/Vigyázat! Nagyon párás meleg (esőerdői) környezetben a humektánsok túl sok vizet megkötve lehúzhatják a hajat, nagyon száraz (sivatagi) környezetben pedig vizet vonhatnak el a hajtól. Magyarországon egyik sem túl gyakori, de ha ilyen helyekre utazol, számíts rá, hogy  felborzolódik a séród!/

Ahhoz, hogy a bejutott nedvesség ki ne szökjön, egy víztaszító (hidrofób) védőrétegre van szükség a haj felszínén. Ennek elérésére kétféle lehetőségünk van:

Használhatunk okkluzív szereket, melyek nagy molekulaméretük miatt a hajba bejutni nem tudnak, csak kívülről bevonják azt. Ilyen anyag például a viasz, a jojoba és szőlőmagolaj. (Ezekből általában elegendő pár csepp az egész hajkoronára.)

Az emolliensek (lágyítók) nem csak védőréteget képeznek a hajszálakon, hanem puhító hatással is bírnak anélkül, hogy zsíros érzetet hagynának. Lubrikáló (jobb csúszást biztosító) és hajszálat lesimító hatásuk révén gátolják a haj összegubancolódását, selymes tapintást adnak. Ilyenek többek között a zsíralkoholok (pl.: cetyl alcohol), kisebb molekulájú olajok (pl.: kókusz és napraforgó olaj) és vajak (pl.: shea vaj), és a glikol sztearát.


Attól függően, hogy a hajadnak mire van szüksége, használhatod egyiket, vagy akár mindet.

A kiszáradt hajad hidratálására van szükséged? → Kezdd humektánsokkal!
Könnyebben kifésülhető, kevésbé gubancolódó, selymesen puha fürtöket szeretnél? → Adj emollienseket a hajápolási rutinodhoz!
Nagyon párás környezetben száll a hajad? → Jöhetnek az okkluzív olajok!

Akkor most mégis mit használjak?

Első körben  ruházz be egy  jó, szilikonmentes mélyhidratáló hajpakolásra. Ezeket nyugodtan használhatod balzsamként  is, nem kell feltétlen órákig a hajon hagyni őket, bőven elég tud lenni 10-20 perc. A következő bejegyzésben azt is elárulom, én melyiket használom és miért. 😉

Tovább olvasok

9 hozzászólás

  1. Keders Dori! Halas vagyok a bejegyzeseidert. Vegre valaki magyarul is ir errol, mert eddig csak a youtubon hallottam a Curly Girl Method-rol. Nagyon hasznos szamomra!!! Nekem kb. 14 eves korom ota gondor a hajam, csak az utobbi 10 evben tuntek el a gondor tincseim. Szinte biztosra veszem, hogy a samponok es balzsamok osszetetelet valtoztattak meg ugy, hogy nem jo egy atlagos termek a gondor hajnak. En arra lennek kivancsi, hogy sampon szappannal probalkoztal-e, vagy olvastal-e rola??? En magam keszitettem diofafozetbol es kokuszzsirbol sampon szappant, ami utan ecetes oblitest vegeztem, de nagyon tapados volt tole a hajam. Ezert alverde bazsammal kentem be, amitol nem lett tokeletesen sikamlos, de sokkal jobb lett a helyzet. Majd a hazilag keszult lenmag zselevel formaztam. Evek ota nem volt ilyen szep a hajam!!! Kovetkezo hajmosasnak ki fogom probalni az altalad javasolt Garnier Hair Food-ot. A szappan+ecet es a vegen a lenmag zsele marad. Koszonom megegyszer! Hianypotlo az oldalad! Folytasd tovabb!!! Szep estet! Fabian Hajni

  2. Kedves Hajni!
    Úgy örülök, hogy idetaláltál! 🙂
    Egyetértek veled, szerintem sem göndörbarát a legtöbb forgalomban lévő sampon és balzsam! Még azok sem feltétlenül, amire rá van írva, hogy “göndör hajra”.
    De jó, hogy tudsz szappant gyártani!! Sajnos saját tapasztalatom nincs a sampon szappanokról. Annyit olvastam róluk, hogy ha túl lúgos a kémhatásuk, annak nem örül a fejbőr, sem a haj. Mivel ecettel is öblítesz, ez talán ellensúlyozza a szappan lúgosságát. Megpróbálkozhatsz almaecettel is, azt én is használom.
    Ha bevált neked a szappan + ecet kombináció, használd nyugodtan! Az a lényeg, hogy szép és egészséges legyen a hajad! 🙂
    A Garnier Hair Food nagyon szuper és most akciós a Rossmannban 😉

  3. Szia Dori! Koszonom valaszod! A Garnier hajpakolast kiprobaltam, es nagyon tetszik! Latvanyos a hatasa. Ki fogom meg probalni a rizsvizes receptedet. Sajnos nem olyan tartosak a hullamaim, mint regen. Ket nap es kinyulnak… sot leteszteltem egy hajszalat, ami nem nyult meg, csak elszakadt. Errol esetleg tudnal bovebben irni, es tanacsot adni?! Koszi, Hajni

    1. Szia Hajni! Nedves hajon csináltad a húzós tesztet? Ha rögtön elszakadt, akkor elvileg hidratálásra van szükséged. Menjen tovább a mély hidratáló minden hajmosás után. Jó bő mennyiségű Garnier hajpakolás, zuhanysapka a fejre, akár bebugyolálva meleg törölközőbe és 10-15 percig várj. Ezután mielőtt kimosod a hidratálót, engedj vizet a tenyeredbe és jól nyomkodd a tincseidbe (angolul ez a squish to condish). Nekem anno nagyon sokat segített ez a technika. Remélem Neked is beválik!
      Dóri

  4. Szia Dóri!
    Elolvastam a termék listás bejegyzésedet is és tényleg hiánypótló az oldalad, nagyon örülök, mert fogalmam nem volt hogy ennyi termék van itthon is göndör hajra.
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha egy sampon nem tartalmazhat szulfátot akkor a balzsamban (pl Nature box) miért megengedett? Én most vettem meg a nature box balzsamát és érthetetlenül olvastam, hogy van benne szulfát. Remélem tudsz segíteni.
    Köszönöm, Enikő.

    1. Szia Enikő!
      Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt és hogy olvasod az összetevőket! 🙂 Átnéztem a Nature box balzsam összetevőlistáját, van benne egy sulfate végződésű: Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate. Ő viszont nem igazi szulfát, hanem egy antisztatizáló és hajkondicionáló hatású összetevő, ami kíméletes a hajhoz. A Nature box balzsamban általam talált egyetlen káros termék az isopropyl alcohol, de mivel az összetevőlistán az utolsó előtti, nagyon pici ennek a mennyisége. Nem gondolom, hogy nagyon szárítana. Használd csak nyugodtan a balzsamot és ha van kedved, számolj be, szereti-e a hajad! 🙂

  5. Kedves Dóri!
    Nekem a lányomnak van hasonló göndörségű haja mint neked. Nagyon sok mindent kipróbáltunk de egyik sem az igazi. Nagyon kétségbe voltam már esve, de elolvassva a tanácsaidat újra van bennünk remény. Sajnos lányom még hajhullással is küzd, de szerintem az részben azért is van mert sokat hordja összefogva a haját. Nagyon köszönöm a tanácsot és hálás vagyok az oldalon leírtakért.

  6. Kedves Dóri !

    Nem találom a következő bejegyzést, melyben az általad használt termékről írsz. Segítenél ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük